20 jaar MacFan!

5

MacFan bestaat twintig jaar. Morgen ligt nummer 120 in de winkels… het jubileumnummer van het enige computerblad in Nederland en België dat stiekem helemaal geen computerblad wil zijn. Want de wereld is in 20 jaar veranderd!

Twintig jaar geleden was alles anders. Apple was een zieltogend bedrijf, dat de ondergang tegemoet ging. Je was knettergek als je voor een Mac koos, en niet voor een pc met Windows 95. Als je dat tóch deed, dan was het nog een kunst om aan software te komen. App Stores bestonden niet; de meeste mensen hadden zelfs nog geen internet. Wie op zoek was naar programma’s, kocht de MacFan. Daar zat een diskette bij, en later een cd, met gratis software en trials die je een beperkte tijd kon uitproberen. MacFan was leverancier van software.

MacFan 01
De allereerste MacFan, uit 1995. Met diskette.

Onzinnig

Alles veranderde met de komst van internet. Cd-roms met freeware bij een tijdschrift doen, werd onzinnig. Langzaam aan werd het brengen van Apple-nieuws, of het beantwoorden van brieven van lezers met computerproblemen, ook onnodig. Blogs met dagelijks nieuwe berichten werden veel beter in nieuws dan een tweemaandelijks tijdschrift. En lezers zochten hulp bij problemen steeds vaker in forums op het web. Uitleggen hoe programma’s werken werd ook overbodig… een artikel met plaatjes legt het nooit zo efficiënt uit als een tutorial op YouTube.

Inspiratie

MacFan vond zichzelf keer op keer opnieuw uit. Vandaag de dag wil MacFan de bezitter van een Apple-apparaat vooral op ideeën brengen. Want dat mooie apparaat kan zo ongelooflijk veel meer dan je denkt. Elke twee maanden brengen we een portie inspiratie. Over films maken met je iPhone, over koken met je iPad, over je iPod die een gil geeft wanneer je planten water nodig hebben, over je Mac waarmee je een complete winkel kunt bouwen vanuit je slaapkamer… Telefoons, tablets en computers zijn een onderdeel geworden van alles wat we doen. Niemand zegt nog ‘Ik ga vanavond eens lekker computeren’. Of: ‘Ik ga een uurtje internetten’. Dat zei je misschien in de jaren 80 of 90, toen het allemaal nog nieuw was. Nu ga je je huis verbouwen, en daarbij komt de Mac van pas. Nu ga je een fotoboek maken, en dat kan op de iPad. Nu wil je boodschappen bestellen, en dat kan gewoon op je Apple Watch. MacFan is allang geen computerblad meer. We schrijven over koken, fotograferen, boekhouden, een bedrijf beginnen, een drone besturen, tuinieren, ontwerpen, schrijven… en daar komt toevallig overal een slim apparaat bij kijken.

Soldeerbout

Bij een ‘computerblad’ denkt menigeen nog: da’s voor mensen die met een soldeerbout in de hand een nieuwe printplaat installeren. Of: da’s voor nerds die computercode uit hun hoofd kennen, en in kunnen voeren in een zwart scherm waarin alleen een prompt knippert. Niks van dat al in MacFan. Wij schrijven niet over het apparaat, maar over wat je ermee doet. MacFan is voor iedereen die zo’n mooi apparaat van Apple heeft, en denkt: verhip, wat kan ik daar eigenlijk nog meer mee? Je vindt ons bij de computerbladen – ook al vinden we zelf stiekem dat we dat helemaal niet meer zijn.

5 REACTIES

 1. Wonend in het Hooge Noorden van het land was ik gewoon om MacFan gewoon in de kiosk/boekwinkel te kopen. Maar sinds een dik jaar lukt dat me niet meer, zelfs niet op Station Groningen.
  Mogelijk natuurlijk dat de voorraad steeds al is uitverkocht voor ik er naar zoek, maar ik denk dat het een ander probleem is (dagvoor meer Mac-tijdschriften geldt) : de distributeur ziet er geen markt meer in boven de lijn Alkmaar-Zwolle, we vallen buiten de boot.
  Da’s jammer. Ik koop graag m’n tijdschriften in plaats van er een Abo op te nemen. Lijkt me ook voor dekuitgever interesseert omdat het blad dan zichtbaarder zou moeten zijn/blijven buiten het groepje trouwe abonnees.

  • Helaas hebben we bij MacFan geen invloed op de distributie in winkels… dat is inderdaad iets dat de distributeur doet (Betapress). Vraag de winkelier naar MacFan – bij voldoende vraag wil er wel eens iets veranderen.

 2. Oei… alweer gekapt bij de emoticon. Dus nogmaals.

  Goh, is het alweer 20 jaar 😉

  Dit stukje is een feest van herkenning. Was het ‘spelen’ met een computer ooit een doel op zich, is het inmiddels verworden tot een gebruiksvoorwerp. Dan wel een belangrijke/onmisbare en in vele verschijningen, maar toch. Het zal mijn leeftijd wel zijn, maar ondanks alle schermen in huis – Smart TVs, Mediaplayers, iPad, iMac – vind ik het nog steeds heel prettig om rustig op de bank gezeten op papier over mijn hobby’s (meervoud) te lezen.

  In mijn tijd in ‘de automatisering’ hadden we een steekzinnetje op de afdeling, dat hier perfect van toepassing is, ‘Goedzogazodoor’. Bij deze. Ik ben er trots op in het verleden kleine bijdragen hieraan te hebben kunnen leveren.

 3. Alvast gefeliciteerd!

  Ik heb nog een hele stapel oude MacFan’s op zolder liggen. Inclusief de schijfjes.
  Overigens is MacFan.nl al vele jaren mijn startpagina.

  Ga nog heel lang op deze manier door.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.