Al wie mij volgen wil zal wreed hard moeten lopen (3), negen tips om nieuwsgierigen (zo lang mogelijk) buiten de deur te houden

2

Het grootste voordeel van de digitalisering is ook het grootste nadeel: alles is gemakkelijker te vinden, te benaderen, te benaderen en in te zien. Je correspondentie, je gedachte-invallen, je herinneringen, je persoonlijke smaak, je vrienden- en kennissenkring, je reisdagboek, je muziek, je films, wat je leest, het is allemaal te vinden op één apparaat. Misschien niet heel geheim, maar ondertussen wel gênant. Eén apparaat dat soms met met twee andere is gesynchroniseerd. Als het aan Apple ligt is alles wat er op je Mac staat gelijk aan wat erop je iPhone en/of iPad staat. Hoe hou je de inhoud weg van onbevoegde ogen? Met wachtwoorden en toegangscodes. Negen tips.

 

Gebruik een toegangscode of wachtwoord van minimaal acht posities

Alles begin met een goede toegangscode op je Mac of iPhone. Hij moet moeilijk te raden zijn, maar gemakkelijk te onthouden. Geboortedatums (al dan niet achterstevoren), namen van kinderen of huisdieren zijn zinloos. Een naam omzetten naar cijfers en symbolen (J4ck N0uw$) heeft ook weinig zin. Al gedaan. iOS staat overigens woorden met accenten toe, een pluspunt. Hoe langer de code, hoe beter. Acht tekens is het absolute minimum. Meer tips hier. Overdreven? Ik kwam laatst nog iemand tegen van een zorginstelling die inlogde met het wachtwoord ‘GEHEIM’.

 

Verander regelmatig van wachtwoord

Hoe sluw je ook bent, er zijn altijd mensen sluwer dan jij. Verander daarom regelmatig van wachtwoord. Van je bank en van de  Belastingdienst moet het elk jaar, maar probeer het minstens elk half jaar te doen. Apple kan je daarbij helpen, dus:

 

Maak gebruik van iCloud sleutelhanger

iCloud-sleutelhanger maakt wachtwoorden voor je, bewaart ze veilig en synchroniseert ze op iOS en OS X. Zo kun je ook gemakkelijk regelmatig van wachtwoord veranderen.

 

Gebruik niet één wachtwoord voor alle accounts

Je hebt ze echt, mensen die hetzelfde wachtwoord gebruiken voor Facebook, Twitter, Gmail, PayPal en internetbankieren. Dat zijn de mensen van wie hun identiteit wordt gestolen, hun Twitter-account overgenomen en hun bankrekening geplunderd. Doe het niet. Doe het niet. Doe het niet. Zie verder alle voorgaande punten.

 

Zet ‘automatisch inloggen uit’ op je Mac

Auto-inlog uit

OS X werkt met gebruikersaccounts. De gebruikersnaam en het wachtwoord stel je in als je je Mac voor de eerste keer gebruikt. De meeste mensen kiezen daarna voor ‘automatisch inloggen’. Dat betekent dat iedereen die jouw computer aanzet toegang heeft tot al je bestanden. Zet automatisch inloggen vooral uit op een MacBook en  schrijf het thuis niet op een geeltje dat je naast het scherm kleeft. Geef je huisgenoten ieder hun eigen account met wachtwoord als ze op dezelfde computer werken.

 

Stel een toegangscode én pincode in voor je iPhone of iPad

IMG_4873

De app Zoek iPhone, wissen op afstand, Apple maakt het een dief moeilijk. Maar dat dat werkt allemaal niet als je geen pincode of toegangscode (van minstens acht posities) hebt ingesteld. Dus. Met een iPhone 5s heb je geluk, Touch ID is fantastisch, hopelijk binnenkort op alle nieuwe iApparaten.

 

Activeer schermbeveiliging met wachtwoord

Sluimerstand wachtwoord

Je kunt met een gerust hart even gaan plassen als je een wachtwoord op je schermbeveiliging hebt ingesteld. Niemand kan je Mac meer bedienen, terwijl ondertussen bewerkingen of downloads doorgaan, en je na het handen wassen meteen weer aan de slag kan.

 

Codeer externe media met Schijfhulp

Codeer extern

Goed, dan heb je je Mac beschermd met een wachtwoord, maar je hebt ook een Time Machine back-up. Toch? Die heb je toch? De back-ups zijn door te bladeren, tenzij je de schijf gecodeerd formatteert. Fluitje van een cent. Sleutelhangertoegang kan het gegeneerde wachtwoord voor je bewaren, wat je misschien beter niet kunt doen als je de back-up buitenshuis bewaart. Dat doe je toch? Toch? Codeer zeker usb-sticks en SD-kaarten die je voor opslag gebruikt. Die zijn daarna alleen nog maar op Macs leesbaar, dat spreekt voor zich.

 

Zo. Dan zijn we er nu. Euh, nee. Dat dacht je maar. De toegangscode van het gebruikersaccount op een Mac is namelijk eenvoudig te resetten vanaf een installatie-dvd of installatieprogramma. Dat los je zo op:

 

Stel een firmwarewachtwoord in op je Mac

HT1352-nl

Een firmwarewachtwoord zit, zoals het woord het eigenlijk al zegt, opgeslagen in de firmware. Een gebruikersaccount ligt als het ware óp de systeemsoftware. Wis of verwijder de harde schijf (wis de SSD) en je kunt de Mac overnemen. Het firmwarewachtwoord zit in het moederbord, de meest basale functies als opstartschijf herkennen, zitten daar. Compleet veilig ben je echter niet. Apple kan je Mac resetten als je het firmwarewachtwoord bent vergeten. En als Apple het kan, kan iemand anders het ook.

 

Jackanoniem

 

 

 

 

 

 

@Nouwja

2 REACTIES

  1. Waarom zou je regelmatig je wachtwoord, als deze goed gekozen is, moeten wijzigen? Een wachtwoord heeft geen houdbaarheidsdatum.

    De volgende website biedt een goed inzicht in moeilijk en gemakkelijk te onthouden wachtwoorden en hoeveel tijd het kost om te kraken: https://www.grc.com/haystack.htm

  2. Tip 10. Maak op je Mac één apart account aan met beheerders rechten dat een extra sterk wachtwoord heeft. En noem dat account NIET “Beheerder”, “Administrator” of iets dergelijks. Gebruik dat account alleen voor beheerders taken. Alle andere accounts zijn dus “gewone” accounts met beperkte rechten. Doe dit ook als je de enige gebruiker op je Mac bent.
    Overigens, goede tips, maar maak het jezelf of je gezinsleden niet te lastig. De desktop Mac die thuis blijft hoef je minder goed te beveiligen dan de laptop waarmee je regelmatig op pad bent. Een wachtwoord voor een onbelangrijk blog account hoeft minder sterk te zijn en ook niet regelmatig veranderd te worden. Kortom, denk na en beveilig op maat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here