Apple boekt winst van $152 miljoen

0

Apple is er opnieuw in geslaagd glanzende kwartaalcijfers te presenteren: over de laatste drie maanden van 1998 boekte de computerfabrikant een winst van $152 miljoen. Dat is ruim drie keer zoveel als in hetzelfde kwartaal van 1997.

De hoogte van de winst is des te opmerkelijker omdat Apple in de laatste maanden van het vorig jaar enorm veel geld heeft uitgegeven aan reclame: in totaal wereldwijd $100 miljoen. Daar staat tegenover dat de winstcijfers extra worden geflatteerd door de opbrengst van 2,9 miljoen aandelen in het Britse chipsfabrikant ARM, die Apple voor $29 miljoen heeft verkocht. ARM produceerde de processoren voor de Newton-zakcomputers en de eMate, die Apple vorig jaar beiden heeft afgestoten. Zonder de extra-inkomsten zou de winst overigens altijd nog $123 miljoen bedragen.

Van de in totaal meer dan 800.000 iMac’s die er tussen 15 augustus en 26 december vorig jaar zijn verkocht, gingen er 519.000 in het laatste kwartaal over de toonbank. Daarmee is de nieuwe hippe consumentencomputer dé grote geldmaker voor Apple: de iMac was verantwoordelijk voor een groei van 49% in verkochte systemen, vergeleken met eind 1997. “Dat is drie tot vier keer zo hoog als het gemiddelde in de computerindustrie”, aldus interim-bestuursvoorzitter Steve Jobs woensdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Hoe snel de iMac’s de winkels uitvliegen blijkt wel uit het feit dat de gemiddelde Apple-computer minder dan twee dagen in het magazijn staat. Daarmee heeft Apple de snelste verkoper, Dell, overtuigend van de troon gestoten. Bij Dell staan de computers gemiddeld zeven dagen in het magazijn, aldus Apple.

De al vijf aaneengesloten kwartalen positieve cijfers hebben ervoor gezorgd dat Apple financieel weer zeer gezond is. “Apple bezit nu bijna $ 2,6 miljard in kas of in kortlopende investeringen”, aldus de financiële topman Fred Anderson. Twee jaar geleden verkeerde Apple nog in een uiterst zorgwekkende positie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.