Apple introduceert 400 Mhz-generatie G3-computers

0

Apple introduceert vier nieuwe, razendsnelle PowerMac G3-computers met snelheden van 300 tot 400 Mhz. Dat heeft Apple’s interim-bestuursvoorzitter Steve Jobs dinsdag tijdens zijn openingsspeech van de Macworld Expo in San Francisco bekend gemaakt. De nieuwe G3’s combineren een adembenemend ontwerp met uitzonderlijke technische specificaties. De prijzen variëren van ƒ 4.037 / BF 76.097 tot ƒ 6.341 / BF 116.081 (inclusief BTW).

Het meest in het oog springt de nieuwe tower-behuizing. Die vertoont duidelijk verwantschap met de iMac, maar heeft toch een heel eigen gezicht. De kast is gemaakt van polycarbonaat, een keiharde kunststof die ook in kogelvrij glas wordt gebruikt. Het meest opmerkelijke is echter de zijkant, die als een deur openklapt en direct toegang biedt tot het moederbord. Het plaatsen of verwisselen van uitbreidingen is hierdoor zeer eenvoudig.

De nieuwe G3’s zijn voorzien van een zogeheten ‘Yosemite’-moederbord, dat op een snelheid van 100 Mhz werkt. Standaard is de G3 uitgevoerd met 64 of 128 MB werkgeheugen, uitbreidbaar tot 1 Gigabyte. Er zijn maar liefst drie harde-schijfposities die plaats bieden aan Ultra-DMA of Ultra2 SCSI loopwerken. In combinatie met de nieuwste 36 GB harddisks van IBM is zo een interne opslagcapaciteit van meer dan 100 GB te realiseren.

De gebruikelijke ADB- en seriële poorten zijn vervangen door USB-poorten, net zoals bij de iMac. Nieuw zijn wel twee FireWire-poorten, geschikt voor razendsnelle communicatie (tot 400 Mbit per seconde) met apparaten zoals digitale videocamera’s en scanners. FireWire, een ontwikkeling van Apple, is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de facto standaard op het gebied van videocommunicatie. Het is voor het eerst dat Apple deze technologie nog zelf toepast.

Opmerkelijk is verder de keuze voor de nieuwste ATI Rage 128 grafische kaart, uitgevoerd met maar liefst 16 MB videogeheugen. ‘We wilden met onze nieuwe G3 simpelweg de beste graphics die er op dit moment mogelijk zijn, zowel voor onze grafische gebruikers als de liefhebbers van games’, aldus Steve Jobs. De ATI Rage 128, die voor het eerst door Apple wordt toegepast, levert volgens Jobs een 20% betere prestatie dan de Voodoo II-chip die tot nog toe als snelste te boek stond. Jobs kondigde verder aan dat Apple de OpenGL-standaard voor driedimensionale graphics voluit gaat ondersteunen, ten koste van de eigen QuickDraw 3D- en Rave-technologie. Apple heeft daartoe de OpenGL-technologie van Silicon Graphics in licentie genomen. OpenGL wordt in de toekomst standaard onderdeel van het Mac OS besturingssysteem, beloofde Jobs.

Gelijktijdig met de nieuwe G3’s introduceerde Apple ook drie bijpassende nieuwe monitoren: een 15-inch vlakke LCD-monitor ($ 1.099 / ƒ 2.500 / BF 50.000), een 17-inch Diamondtron met ingebouwde USB-hub ($ 499 / ƒ 1.150 / BF 23.000) en een 21-inch Trinitron ($ 1.499 / ƒ 3.400 / BF 68.000). De monitoren passen zowel qua materiaal als kleurstelling op de nieuwe G3-lijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.