Apple TV groter dan de Apple Watch

2

Terwijl de wereld reikhalzend uitkijkt naar de Apple Watch, is Apple bezig met iets veel groters: de Apple TV. Let op onze woorden: vergeleken bij de Apple TV, is de Apple Watch straks maar een spielerei-dingetje voor Apple. En Apple werkt heel hard aan Apple TV. Een paar weken geleden werd de komst van HBO Now aangekondigd. Eergisteren lanceerde Apple weer een paar nieuwe kanalen op de Apple TV, waaronder TED. En gisteren verscheen ook CNN op de Apple TV (vooralsnog alleen in Amerika). Terwijl iedereen fantaseert over het passen (maar niet kopen) van een gouden Apple Watch, is de tv waar Apple echt een grote slag gaat slaan. Dit jaar nog.

Die voorspelling is een kwestie van simpele getallen. Voor een Apple Watch heb je een iPhone nodig, voor de Apple TV een tv. In onze Westerse wereld heeft nagenoeg elk huishouden een televisie, doorgaans zelfs meerdere. Dat is een gigantische markt. Maar lang niet iedereen heeft een iPhone 5 of hoger waarmee je een Apple Watch kunt gebruiken.

De nieuwe hobby van Apple

Daar komt nog iets bij. De Apple TV is uiterst betaalbaar. Op dit moment kost het ding 79 euro. De Apple Watch begint bij 349 dollar… maar is al snel véél duurder als je geen kunststof bandje wilt. De Apple TV is dus niet alleen geschikt voor een grotere doelgroep, maar is ook nog eens betaalbaar voor een veel grotere groep. En daar komt nóg iets belangrijks bij: de vervangingsmarkt. Als je een fraaie stalen Apple Watch heb gekocht van rond de 800 euro, dan ga je die waarschijnlijk jarenlang gebruiken. Net als de iPad is het geen ding dat je om de twee jaar vervangt… iets wat veel mensen wél met hun telefoon doen. De geruchten worden steeds sterker dat Apple werkt aan een App Store voor de Apple TV. Dat betekent dat er steeds meer apps zullen komen voor het apparaatje, die ook steeds meer de grenzen zullen opzoeken van wat het ding kan. Lees: over twee jaar wil je er liever eentje met een snellere processor. Of meer opslagruimte. En omdat de Apple TV zo betaalbaar is, zul je hem ook sneller vervangen. Net zoals je je iPhone sneller vervangt, omdat-ie gesubsidieerd wordt door je telecom-aanbieder en dus ook redelijk betaalbaar is. Apple bouwt dus aan een product voor een gigantische markt mèt een gigantische vervangingsmarkt. Daarbij vergeleken wordt de Apple Watch de nieuwe hobby van Apple.

Geruchtenstroom

Geruchten over een nieuwe Apple TV worden steeds sterker. Apple zou hem lanceren op het WWDC – wat een logische plek is om de ontwikkelaars ook meteen kennis te laten maken met een SDK voor de Apple TV. Er zou een A8-processor in het nieuwe kastje komen, en meer opslagruimte. De bijbehorende remote zou volledig worden vernieuwd. Siri zou haar intrede maken op de Apple TV. Als het allemaal waar is, wordt het GROOT. De Apple Watch is een leuke, sexy business, maar de Apple TV is waar Apple écht grote stappen gaat zetten. Let maar  op.

 

2 REACTIES

  1. Games zijn aan mij niet echt besteed, maar Airplay (vanaf de iPad) naar de Apple TV is gewoon fantastisch. Verder zou het al een hele verbetering zijn om zelf op de ATV gewenste apps, uit een ‘store’ te kunnen installeren. Ik gebruik een ATV 3 al een hele poos, naast een WD TV Live media speler en een paar Smart TV’s. B.v. de nieuwe YouTube app op de ATV laat zien dat de kwaliteit van apps op de ATV gewoon beter is dan op de andere apparaten. Het zit gewoon meer logisch in elkaar en werkt zonder meer sneller en prettiger. Mijn grootste bezwaar IMHO is het beperkt aantal video formaten die Apple ondersteund, en het weinige gebruik van meta-info, e.d.

  2. Een App Store voor de Apple TV. Dat wordt een Game Store. Als ik hier in huis zie wat je allemaal moet doen voor je een nieuwe game (49 euro) op de PS4 heb staan, dan kan een game op de Apple TV het Sony en Microsoft wel eens heel moeilijk maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.