Compatibel

3

Omdat hier in huis iemand de opleiding tot ICT-beheerder volgt moest er een Windows-notebook komen. Er ging een wereld voor me open, toen de keuze viel op een Lenovo IdeaPad 510-15IKB Echt. Ten eerste al, wie verzint zo’n naam? Die iemand in huis is ook puber, dus na zes weken vergat hij zijn oplader in een lokaal, wat neerkwam dat die kwijt was. Ik had zo’n idee dat een nieuwe oplader kopen in het andere universum een fluitje van een cent was. Maar nee. Het was om gek van te worden voor iemand die in de Applehemel leeft. Want ging het om een 510-15IKB-80SV00RHMH? Of om een -80SV00K5MH? Een -80SV00HPMB? Was het 15ISK? Of was het nou een 510-15IKB of een 520-15ISK? Veertien varianten. Wat betekenen die letters?

Zelfs de helse bij elkaar geplempte site van Lenovo (hallo, Apple-hemel) gaf geen uitsluitsel en toen ik ein-de-lijk gevonden had welke adapter ik moest hebben, leverde het modelnummer drie verschillende resultaten op, drie ogenschijnlijk identieke adapters, maar met drie verschillende pluggen, waarvan een soort weirde usb-stekker, in een 45 en een 65 watt-uitvoering. De adapter die Lenovo meeleverde bleek ook liefst 62 euro te kosten (omgerekend naar Apple-prijspeil 124 euro). De IdeaPad was zes maanden in productie geweest, ik kon het verder zelf uitzoeken.

Soms kijk ik naar de consequente vormentaal van afgeronde hoeken die je terug vind in iPhones, iPads, MacBooks en zelfs de plugjes aan de Applekabels en dan zie ik Jony Ive in zijn geheel witte kamer druk gesticulerend vertellen over designkeuzes en dan denk ik, mafkees. Maar één avondje Lenovo en ik ben in staat een kaarsje voor hem te branden.

Nouwja

 

 

 

3 REACTIES

  1. Ach, meneer Murphy heeft overal aandelen in. Met flexibiliteit komt nu eenmaal verwarring. Ja, de PC/Windows wereld (ook die van Android) is zeer uitgebreid en menig fabrikant hanteert kennelijk een strategie van ‘Throw a lot of sh*t against the wall and see what sticks’. Apple zit echt aan het andere uiterste. Ook niet altijd even prettig/handig, maar wel overzichtelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.