Een SSD laat je gewoon thuis plaatsen

5

We hadden in MacFan ooit een artikel over hoe je zelf een SSD in je Mac kan plaatsen. Leuk om te lezen, maar het klamme zweet brak mij al uit bij de gedachte dat ik het zelf zou moeten doen. Ja! Ik wil een supersnelle SSD in plaats van die oude spinnende harddisk! Maar de gedachte de glasplaat van een iMac los te moeten halen om die operatie te kunnen doen… Doodeng. Natuurlijk kun je er ook mee naar de winkel, en het laten doen. Maar dan moet ik met mijn geliefde iMac de stad in. En hoe pak ik ‘m dan in, want de originele doos heb ik natuurlijk niet meer. Ik zie als een berg op tegen het wandelingetje-met-iMac van de parkeergarage naar de winkel. Laat staan dat ik met mijn trouwe Mac in de metro stap. En dus gebeurt er niets; dat herken je vast wel. Maak ik mezelf wijs dat ik met die oude harddisk toch ook wel heel blij ben. Tot ik las over Upgreatest

Nooit bij stilgestaan, maar zo kan het natuurlijk ook: die hele SSD-operatie gewoon thuis laten uitvoeren. Zoals de dierenarts aan huis komt als je hond ziek is, en je ook niet alle deuren en kozijnen naar een schilder brengt – maar de schilder heel fijn bij jou thuis komt. Zo logisch eigenlijk, maar gek genoeg ontdekte ik deze mogelijkheid pas toen Upgreatest in MacFan wilde adverteren met hun service.

Upgreatest2

SSD

Steeds meer Macs hebben geen harddisks meer, maar werken met een SSD: een Solid State Drive. Die werken een stuk sneller en zijn minder gevoelig voor crashes. Harddisks zijn weliswaar lekker goedkoop en hebben véél opslagruimte, maar ze werken als een cd in een cd-speler: met een draaiend schijfje dat wordt gelezen. Dat maakt ze gevoelig voor slijtage en crashes. Bovendien is een harddisk veel minder snel dan een SSD. Dat weet iedereen die de overstap ooit heeft gemaakt: kon je vroeger bij het opstarten van je Mac een kop koffie gaan zetten, met een SSD is je Mac in luttele seconden klaar om aan de slag te gaan.

In je iMac

Een SSD kan op meerdere manieren in een iMac worden geplaatst – dat hangt ook een beetje van het model af. De bestaande harddisk kan worden vervangen, maar soms is het ook mogelijk om de SDD te plaatsen op de plek waar de dvd-speler zit. Dan heb je een SSD naast je harddisk. Upgreatest heeft een heel overzicht wat er per iMac kan. Op de site leren we ook dat zo’n SSD-operatie een paar uur duurt, en dat je nog diezelfde dag met je (nu veel snellere iMac) verder kunt werken. Zelfs het overzetten van al je data heeft de monteur voor je gedaan.

Kijk, da’s een stap die ik kan overwegen. Want met iMac in de metro stappen ga ik eindeloos lang uitstellen… of beter gezegd: dat komt er nooit van. Maar een even iemand thuis uitnodigen die het fixt, terwijl ik niets anders hoef te doen dan een kopje koffie voor ‘m zetten? Now we’re talking!

5 REACTIES

  1. Lekker spannend om het zelf te doen! Inderdaad zo’n 5 uur werk, maar met de uitstekende handleiding van OWC lukt het best. Mijn iMac van 2011 is nu dubbel zo snel, heeft 2 keer meer opslagruimte en de DVD-schrijver zit er nog steeds in. Het scherm afnemen lukt prima met de werktuigen die OWC aanbiedt, er zitten zelfs klevers op maat bij om de SSD op de achterwand van de iMac te kleven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.