Epibreren

0

Als forens zit ik vier dagen per week 26 minuten in de trein. Veertien minuten heen, twaalf minuten terug. Genoeg om vijftig boekbladzijden te lezen, genoeg voor één doordeweekse Volkskrant (één katern per enkele reis). Maar na een jaar begint het kriebelen. Ik wil iets nuttigers doen met mijn tijd. Mijn Portugees is al behoorlijk opgevijzeld, maar ik wil meer, ik wil iets wat aan het onmogelijke schuurt: in die tijd een boek schrijven, of op zijn minst herschrijven. En als Peter V. Brett dat op een HP iPaq 6515 kon, dan moet ik dat zeker op een iPad kunnen. Maar welke?

Een iPad Pro is overkill. Mijn eerste gedacht was een oude iPad, minimaal de iPad 3. Veel heb je niet nodig om teksten te schrijven, snelheid is niet belangrijk. Tot ik laatst bij iemand neuriënd zat te wachten tot zijn oude iPad een webpagina laadde. Gelukkig kwam Apple in 2017 met een goedkopere, iets te basale, iPad uit en dit jaar met een nog goedkopere iPad, die de beste prijs/kwaliteitverhouding voor een tablet ooit heeft.

Niet dat het dat gemakkelijker heeft gemaakt. Want neem ik nu de 32 GB-, of de 128 GB-versie die 89 euro duurder is? 32 GB is genoeg voor mijn doel, maar deze iPad krijgt nog zeker vijf jaar updates en tegen die tijd is 128 GB een instapmaatje. Of besteed ik dat prijsverschil niet beter aan een toetsenhoes en een Apple Pencil-alternatief? Maar zou dat wel handig zijn in de trein?

Of zou het niet handig zijn een iPad met 4G te hebben, dus een 32 GB met 4G, ongeveer even duur als een 128 GB met alleen wifi? Ik heb een ruim bemeten databundel voor mijn iPhone omdat ik openbare wifi-netwerken mijd, maar tethering zuigt je accu leeg als een baby zijn ochtendflesje, liet ik me vertellen.

En nu we toch bezig zijn, voor een relatieve habbekrats – zo lang de voorraad strekt – heb je een iPad Air 2 met én 128 GB én 4G. Wel drie processorgeneraties oud, maar nog steeds pittig genoeg voor tekst én lichter én dunner én met een beter scherm. En goedkoper.

Ik ben er nog niet aan uit, dus dat boek is er voorlopig nog niet. Maar het heeft tenminste weer een column opgeleverd en daarmee heb ik per uur alweer meer verdiend dan de meeste schrijvers met een roman.

@Nouwja

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.