Film jij straks met een gimbal?

0

De iPhone heeft een briljante camera, ook voor video. Maar lekker in de hand ligt-ie niet als je er een strakke camerabeweging mee wil maken. Daarvoor gebruik je beter een gimbal: een accessoire die je iPhone zelfs stabiliseert als je filmend achter iemand aan rent. iPhone-filmer van het eerste uur Ferry Piekart testte voor MacFan 133 de Smooth-Q van Zhiyun. 

Mijn eerste Apple-telefoon was een iPhone 4. De camera was – zeker vergeleken bij wat we nu gewend zijn – niet zo best, maar toch voelde ik de onbedwingbare behoefte een korte film te maken met het toestel. Al snel ontdekte ik dat een iPhone een prima ergonomie heeft als je hem aan je oor houdt of als je erop zit te appen, maar bij filmen voel je je klungelig. Zo’n dunne camera die tussen je vingers balanceert… dat levert nooit mooie camerabewegingen op.
Steadicam, het bedrijf dat peperdure apparatuur maakt om grote, zware Hollywood-camera’s stabiel te laten bewegen, zag dat ook, en bracht de Steadicam Smoothee uit. Een stabilisator voor je iPhone. Ik kocht ‘m meteen, maar werd nooit vrienden met het ding. Het apparaat had een handgreep met een gebogen stang waaraan aan de ene kant je iPhone zat en aan de andere kant een contragewicht. Met een paar knoppen moest je een tijdje pielen tot de balans in orde was, en dan moest je heel stabiele shots kunnen maken, door slechts heel subtiel met je duim te sturen. De website van de Smoothee gaf al aan dat het wellicht een wat steile leercurve had. Mij is het nooit gelukt – de camera vloog (weliswaar heel stabiel) alle kanten op die ik niet wilde.

De gimbal van Zhiyun in combinatie met een iPhone 8 Plus.
De gimbal van Zhiyun in combinatie met een iPhone 8 Plus.

Gemotoriseerd

Jaren later kwamen er gemotoriseerde gimbals op de markt. Een zelfde soort hulpmiddelen als de Smoothee, maar nu met een ingebouwd motortje dat de iPhone stabiel houdt. Ik sprong een gat in de lucht, want dit was een stuk makkelijker. Een minpunt was er ook: de gimbals die ik testte, waren allemaal vrij luidruchtig. Niet dat je het gevoel hebt dat je een diesel aggregaat aan het werk hoorde, maar de motor maakte altijd voldoende geluid om hoorbaar te zijn in je video. De microfoon van je iPhone zit immers vlakbij.
Des te verheugder was ik toen ik de Smooth Q van Zhiyun uitprobeerde. Nagenoeg niet te horen. Nu ja, als je in een stiltegebied filmt, zal je iPhone nog steeds wel wat oppikken. Maar in ieder geval al heel wat minder dan bij vorige gimbals. (Het gebruiken van een losse microfoon, of een aparte iPhone voor geluid, blijft aan te raden.)
De Smooth Q heeft handige knoppen op het handvat waarmee je de iPhone omhoog en omlaag kunt laten tilten. Gebruik je de bijbehorende camera-app ZY Play, dan kun je de camera ook bedienen met de knoppen op de gimbal. Maar dat hoeft niet; je kunt ook gewoon de standaard Camera-app gebruiken, of bijvoorbeeld Filmic Pro. Dan heb je nog steeds superstabiele camerabewegingen. En kun je ook tilten zoveel je wilt.

Zhiyun Z1 Smooth Q | € 179 | cameranu.nl

We geven twee gimbals weg!

Ben je enthousiast geworden over de Smooth Q gimbal? We geven er twee weg!
Wat moet je doen om er kans op te maken? Heel simpel: stuur ons een mailtje waarin je vertelt wat voor briljant shot jij in gedachten hebt – een shot dat alleen fatsoenlijk te filmen is met een goede stabilisator. En leg ons vooral ook uit, in geuren en kleuren, waarom je dat shot wilt maken! Mail je verhaal vóór 24 november en vergeet niet om je naam en adres erbij te zetten. De uitslag maken we in het volgende nummer bekend!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.