Filmen met een dobbelsteen

2

Even mijmeren. September 2009: Apple brengt de vijfde generatie van de iPod nano uit. Het dunne apparaatje is in vijf generaties uitgegroeid naar een alleskunner: hij speelt muziek, podcasts en FM-radio, maar toont ook films en foto’s, en laat je spelletjes spelen. Mooiste van alles is echter dat de vijfde iPod nano komt met een videocamera. Zeker in die tijd waren sommigen onthutst dat Apple een cameraatje in zo’n dun apparaatje wist te proppen. De videocamera was niet zomaar een extraatje. In Amerika werden de Flip-camera’s populair: super-portable videocameraatjes. Apple rook een nieuwe markt, wilde de boot niet missen en zette zwaar in op de nano als videocamera. Bekijk deze commercial nog maar eens:
 

 
Je zou haast vergeten dat het om een muziekspeler ging. De camera in de nano stelde niet eens veel voor: met SD-kwaliteit en een heel klein lensje schoot je er geen hoogwaardige beelden mee. De Quartz-effecten die Apple had ingebouwd waren aardig, maar meer dan een ‘toycamera’ werd het niet. Apple verloor ook al snel de belangstelling voor de nano-camera: een jaar later zag de nano er plotsklaps uit als een shuffle met beeldschermpje, en was de camera nergens meer te bekennen. En ook in de laatste generatie nano keerde de camera niet meer terug. Misschien omdat Apple wel gewoon dacht: daar heb je een iPhone voor. iPhones schieten prachtige videobeelden, zeker vanaf de 4s.

Boot gemist

En toch heeft Apple een boot gemist… want de Flip kon het inderdaad niet winnen van de iPhone en verdween van het toneel… maar een heel nieuw leger aan HD-camera’s dook op: de actie-camera’s. GoPro voorop. Want een iPhone filmt lekker als je hem in de hand kunt houden, maar als je hem op je skateboard wilt bevestigen wordt het allemaal wat moeilijker. En riskanter. Op je surfplank neem je je iPhone liever ook niet mee.
Bij de camera’s van vandaag gaat het om twee dingen: ze moeten tegen een stootje kunnen, en je moet ze overal heel makkelijk op kunnen bevestigen. In de nieuwe MacFan bespreken we een korte film die is gemaakt met een goedkope concurrent van de GoPro: de Polaroid Cube. Een cameraatje met de dimensies van een grote dobbelsteen. Als je het ding laat vallen, is er niets aan de hand. Een sterke ingebouwde magneet maakt het makkelijk om het ding op auto’s, motoren en fietsen te bevestigen, zonder hulpmiddelen. En daarnaast is er een hele collectie aan accessoires om het ding op wat voor manier dan ook te bevestigen op elke mogelijke ondergrond, en zelfs onder water.

Polaroid Cube familie

 

Zogenaamd allemaal bedoeld voor ‘actie-films’, maar eigenlijk zijn GoPro’s en Polaroid Cubes ook gewoon heel fijn voor het maken van andere filmpjes. Dit maakten wij met een Cube:

 

 

Met een iPhone was het allemaal lastiger geweest. Misschien had Apple toch kleine nano’s met een camera moeten blijven maken…

2 REACTIES

  1. Dat is vreemd… bij ons werkt het naadloos: zodra de Cube via usb verbonden wordt met een Mac, verschijnt hij als disk in Finder, en is hij ook zichtbaar in bijvoorbeeld iMovie en iPhoto. Importeren van beelden kan dan rechtstreeks in iPhoto of iMovie, via Fotolader of gewoon door de bestanden in Finder naar de Mac te slepen. Hoe is het kaartje geformatteerd? Wellicht zit daar het probleem. Onze kaartjes zijn gewoon heel ouderwets MS-DOS (FAT 32). Dit kan een rol spelen omdat de Cube zelf ook wat software op het kaartje wil plaatsen… als ‘m dat niet lukt, gaat het wellicht helemaal mis. We gebruiken dit micro-SD-kaartje: Transcend Premium 300x 32GB. Deze wordt ook door Polaroid aangeraden.

  2. Door het artikel over de Polaroid Cube besloot ik er ook één aan te schaffen.
    Maar het is geen Apple-Product Bij het aansluiten op mijn iMac Retina krijg de mededeling “connection failed” Please connect your camera”
    Voor dat de pret begint is het al gedaan. Dan maar de micro SD -kaart er uit. Weer pech. Dat veertje schiet die kaart weg , en ik vind ze niet meer. Op zich geen probleem want ik koop maar een andere. Maar aansluiten via usb lukt dus niet.
    Wat is jouw ervaring?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.