Futurama

1

Als je een kind de eerste vier jaar van zijn leven in een donkere kamer opsluit zal het daarna nooit meer echt kunnen zien. ‘Zien’ doe je namelijk niet met je ogen, maar met je hersenen. Als hersenen in die vier jaar nooit informatie binnenkrijgen, leren ze nooit meer het licht dat via de ogen binnenkomt op de juiste manier te interpreteren. Je hersenen zijn ongelofelijk behendig in het invullen van ontbrekende informatie, in het combineren van twee beelden tot 3D, in het corrigeren van contrasten en kleuren. Zonlicht, kaarslicht of kunstlicht, hersenen filteren alle kleurzweem en voegen gewenste elementen toe, of wissen ongewenste. Geen camera is daartoe in staat. Wás daartoe niet in staat, moet ik zeggen.

Apple heeft de fotografie per iPhone 7 Plus voorgoed veranderd, alle hebben alle ‘waar is de innovatie!’-roepers dat gemist. De 7 Plus heeft twee lenzen en twee sensoren. En een beeldverwerkings-chip die van twee foto’s één foto kan maken. Daarnaast maakt hij gebruik van machine learning, een vorm van kunstmatige intelligentie om tot het beste resultaat te komen. Kortom Apple heeft iPhone 7 twee ogen en een rudimentair stel hersens gegeven om je foto’s te verbeteren.

Doka

Ik heb in mijn jonge jaren frustrerende uren in de doka gestaan, soms om één foto perfect afgedrukt te krijgen. En dat was in zwart-wit, aan kleur ben ik nooit begonnen. Belichtingstijd, ontwikkeltijd, papiersoort, zoveel variabelen, zelden fantastisch. Dat kon eenvoudiger. De digitale fotografie maakte het mogelijk om zonder extra kosten door te schieten. Ik maakte met mijn eerste digitale camera in een jaar meer foto’s dan ik mijn hele leven op film maakte. Meer dan driekwart was waardeloos, de rest fantastisch. Ook dat kon eenvoudiger. Dat zijn we nu nabij. iPhone 7 Plus leert van de manier waarop je fotografeert, zodat je uiteindelijk alleen nog maar perfecte plaatjes maakt.

De eerste stap is gezet naar perfect rechte horizons, perfecte kadrering, perfecte hoge en lage lichten, perfecte scherptediepte, perfecte witbalans, perfect contrast, perfecte kleuren, perfecte nachtfoto’s en op de juiste momenten perfecte bewegingsonscherpte, allemaal zonder nadenken. Bijna jammer dat we dat over tien jaar de normaalste zaak van de wereld vinden.

Jack Bender
@Nouwja

1 REACTIE

  1. Niet zozeer de rechte horizon is interessant, dat zet Foto’s nu al recht voor je, maar de combinatie van Augmented reality en de ogen en hersens van deze iPhone 7+ lijkt me spannend. Hoezo was jij niet op het SanMarco plein in Venetië, Nouwja? ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.