Heel boos. Geen emoji met blauwe ogen.

6

Een digitaal wespennest. Daar heeft Apple zich in gestort door bij het Unicode Consortium succesvol te pleiten voor meer huidskleur-variatie in emoji. Het Consortium is overstag en dus is Apple nu bezig met het inbouwen van een huidskleur-selector in iOS 8. Komt er simpelweg op neer dat elk gezichtje nu in een variëteit aan huidskleuren beschikbaar is, van blank tot zwart en alles er tussenin. De traditionele gele kleur is ook gebleven. En je raadt het al: daar begint de ophef. Want nu klagen Aziaten dat die knalgele emoji een ronduit racistische weergave van Aziaten zijn. En alsof dat nog niet erg genoeg is, voel ik me eveneens ronduit beledigd. Want geen enkel emoji-gezichtje heeft blauwe ogen.

Dit is hoe een aantal nieuwe emoji eruit zien, in verschillende huidskleuren:

Emoji huidskleuren

 

Natuurlijk stelt dit de gebruiker voor allerlei problemen. Ten eerste de vraag of je in een bericht aan een ander dan je eigen huidskleur kiest, of die van de ontvanger. En als je heel erg wit bent met blond haar, kies je dan de meest blanke emoji met zwart haar, of de iets minder blanke emoji met blond haar? Als je wat witjes zag voor je vakantie, maar uiterst gebruind na de vakantie, pas je dan ook je emoji aan, of blijf je consistent door het jaar heen? En wat nou als je huidskleur precies tussen twee emoji-varianten in zit? Dilemma’s. Het leven wordt zelden makkelijker als er meer te kiezen valt.

Donkerblauwe smurf bestaat niet eens

Voor mij volstonden gele emoji. Op geen enkele manier stond knalgeel voor mij voor ‘Aziatisch’. Het deed me hooguit denken aan The Simpsons. Ik vond het juist wel goed dat emoji zo overduidelijk onrealistisch waren. Bij de Smurfen zijn er ook nooit discussies of er wel voldoende tinten blauw zijn gebruikt. Donkerblauwe smurf bestaat niet eens. Da’s het fijne van een onrealistische kleur. Maar Apple heeft nu de deur opengezet voor een heleboel geklaag.

Apple liet zelf overigens meteen weten dat geel niet voor Aziatisch staat, maar dat de gele emoji simpelweg de standaardkleur zijn. Maar het kwaad is al geschied, blijkt uit tweets als deze:

Tweet emoji

 

Bert heeft deels geluk. Hij is geel.

En natuurlijk gaan we er met z’n allen een sport van maken om ons miskend te voelen. Ik heb blauwe ogen. En er zijn alleen emoji met bruine ogen. Dat doet pijn, echt. Er is ook geen enkel emoji-karakter met een prominente moedervlek in het gezicht. Bert (van Ernie) is weliswaar geel, dus daar komt hij goed mee weg, maar er zijn geen emoji met doorgetrokken wenkbrauwen. En als je boven de 70 bent, erger je je er misschien aan dat er geen vrolijk gezichtje met grijs haar en rimpels is. De bevolkingsgroep van Nederland die het hardst groeit, is volkomen afwezig! Tweede Kamer-vragen, lijkt me. Als je net een blauwtje hebt gelopen, of je groen-en-geel ergert, dan is er ook al geen geschikt gezichtje. Kortom, drama’s. Hadden Apple en het Unicode Consortium alles maar gewoon geel gelaten.

6 REACTIES

  1. Wat was er eigenlijk mis met gewoon dubbelepunt streepje haakje en al die andere leesteken combinaties? Die waren simpel, ras-, sexe- en kleurloos! 🙂

  2. Maar dan nog wat. Het rechtstreeks plaatsen van een emoticon in een reactie hier kan kennelijk niet. Daar wordt de tekst dan subiet afgekapt (zie mijn eerste reactie). Pas bij de 2e reactie, geschreven met ‘punt-comma/streepje/haakje-sluiten’, komt er eentje tevoorschijn (kennelijk gegenereerd). Ites dergelijks was ook al eens eerder bij een andere reactie gebeurt. Daar werd dus de helft van de tekst weggelaten. Jammer, want een emoticon is toch gewoon een unicode karakter?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.