Hello goodbye

8

Geen reden waarom ik ophoud met deze wekelijkse column – en eigenlijk na twintig jaar Apple-columns schrijven in het algemeen – is de twintigste verjaardag van de iMac. Het is puur toeval, maar het komt wel goed uit. In 1998 stond het internet nog in de kinderschoenen. Ik had een PowerBook 170. NeXT had Apple ruim een jaar daarvoor overgenomen en 400 miljoen dollar toe gekregen. Op beurzen waren Performa’s, laserprinters en monitoren gedumpt voor spotprijzen. En toen kwam de iMac. Sindsdien veranderde alles en dat is altijd zo gebleven. Ik heb met verbijstering, na de presentatie in de studio’s van Aalsmeer, naar dat ding van 3284 gulden (vergelijkbaar met 2084 euro nu) staan kijken. Niets van je randapparatuur kon je nog gebruiken. O ja, en omdat Apple van de computer een koelkast had gemaakt.

Dat rigoreuze breken met (eigen) standaarden is Apples standaard gebleven. FireWire kwam en ging, net als MagSafe. DVI verving VGA. Thunderbolt volgde DisplayPort op. USB-C verving zowat alles. 30-pins deed sliepuit naar Micro-USB en verloor het van Lightning. Als Apple de iMac niet met USB had uitgerust was die standaard een stille dood gestorven. In de niet-Applewereld is een VGA-poort de normaalste zaak van de wereld. De Pricewatch van Tweakers geeft op 15 mei 2018 nog 1018 notebooks en 605 desktops met die antieke poort uit 1987. Hilarisch.

Vooruit ga je alleen door vooruit te lopen en harder ga je alleen door overtollige ballast weg te gooien. Geld-uit-de zak-klopperij volgens critici, meestal geen Apple-gebruikers. En je moest wel een mak schaap/adept van de Apple cultus zijn dat je dat allemaal maar accepteerde. Iedere keer weer, bij elke update, bij elke verandering. En toen moest de 3,5″ audioplug nog verdwijnen.

Ik heb het allemaal geaccepteerd. FireWire hield niet op met werken toen Thunderbolt het overnam. Mijn volgende Mac heeft alleen nog maar USB-C-poorten die data en video in- en uitvoer en stroomopname- of afgifte verzorgen. Tegelijk. Er valt geen column meer aan vuil te maken.

Nouwja

8 REACTIES

 1. Kunnen we niet een referendum starten dat Nouws een betere betaling krijgt van de redactie voor zijn gevatte columns in Machina. Als Nouws stopt zal ik Machina niet zo vaak meer bezoeken; adverteerders zullen niet blij zijn met een boycot!

 2. Hallo Jack,

  Jammer dat je stopt. Vond je stukjes prettig, onderhoudend & vermakelijk om te lezen.
  Ik wens je het allerbeste.

  Hartelijk dank

 3. Beste Jack,
  Heel erg jammer dat je hiermee stopt. Het klopt dat je regelmatig in herhaling viel maar dat was nou(w) juist de charme van jouw stukjes!

 4. Nogmaals, Jack. Ik zal je bijdragen aan MF/Machina missen. Ik kon die prikkelende stukjes altijd wel waarderen. Het ga je goed.

 5. Nogmaals, Jack. Ik zal je bijdragen aan MF/Machina missen. Ik kan die prikkelende stukjes wel waarderen. Het ga je goed.

 6. Hi Jack,
  Jammer dat je stopt met deze stukjes vermaak.
  Ik heb ze altijd met plezier gelezen.
  Bedankt ervoor!

 7. Hallo Jack,
  Dank voor alle moeite en tijd die het je in al je schrijfsel hebt gestopt.
  ik heb erg van je column’s genoten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.