Het einde van het internet

1

Over een jaar of twintig is vliegen gratis. Je zit vastgegespt in je stoel en op het scherm voor je zie een film onderbroken door eindeloze reclames die je niet kunt overslaan. Voor hotels, restaurants, autoverhuurders en attracties op je bestemming. Voor versnaperingen die even later door het gangpad worden gereden. Zelfs op de wc hangen schermen die aanspringen zo gauw je binnen bent. Op de vlucht naar huis vragen verzekeraars en witgoedhandelaren je aandacht. En daar komt een sollicitatiecursus  langs, wat toevallig, je had vorige week nog op het internet gekeken hoe je opslag moest vragen.

Het klinkt absurd, maar we zijn al hard op weg naar een allesgratismaatschappij. De eerste stap is in de VS gezet, waar internetproviders straks de surfgegevens van hun klanten mogen verkopen. De ING heeft in Nederland de neus gestoten met een vergelijkbaar plan, maar Nederland is de VS niet en helemaal niet de VS onder Trump.

Facebook en Google bestoken je al op basis van trackers, maar je surfgegevens geven alles prijs. Het wissen van cache en geschiedenis helpt niet. Welke site, hoe vaak. Hoe vaak je er komt en hoe lang je er blijft hangen. Google heeft je zoekgeschiedenis al, met de aankoop van je surfgegevens ben je een open boek. En je kind ook.

De grootste winnaars zijn de overheidsdiensten. Hadden ze vroeger een gerechtelijk bevel nodig om iemands surfgegevens te mogen opvragen, nu is een creditcard voldoende. Je mag hopen dat Europa zijn hoofd koel houdt en de privacy van de internetgebruikers bij wet blijft respecteren. Maar ja. Gratis vliegen, daar geven vast veel mensen heel veel voor op.

Jackanoniem

@Nouwja

 

1 REACTIE

  1. maar tegen die tijd is er al iets anders dat het internet vervangt en reizen we steeds sneller via rein tram bus boot, of zelf ook nog mede via drones dat vliegen 1 vann de zovele metodes worden en dat elke methode maar een klein gedeelte zal uitmaken, allen ong. evenveel en is er geen grootmacht daarin en ook zulllen er geen grootmacht delen in de wereld meer zijn en wordt alles (incl. talen) meer en meer lokalere versies, en globalisering zal terug tot het verleden behoren, net zoals commercieele mediaomroep, enkel nog publieke mediaoproep. en zal er geen EU (Europe), AU (Africa) USA (America), UAE (Asia) en EEU (Eurasia) meer zijn en zal iedere staat terug op zichzelf zijn terug met bewaakte grenzen zijn, zonder utopie (dat zal nooit bestaan, de utopie) en is er enkel nog internationale samenwerking, indien van toepasing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.