Het ging om de Apple Watch. Toch?

3

‘Alle aandacht gaat naar de Apple Watch’, voorspelde ik gisternacht in Nachtkijkers op Radio 1. Het ging uiteraard over het ‘Spring Forward’-evenement van Apple. Gemeten in tijd klopte mijn voorspelling wel: ongeveer een uur van de presentatie ging over de Apple Watch. En daarna kwam er ook geen ‘One more thing’ meer… de Apple Watch was de hoofdschotel van de keynote. En toch… Toch stalen andere dingen dan de Apple Watch de show. Een lijstje van de drie dingen die wij het meest opvallend vonden:

1. ResearchKit

Unknown-2Morgen bij de koffieautomaat heeft waarschijnlijk niemand het erover, maar ResearchKit is een enorm grote stap – en bovendien totaal onverwacht. Apple zet in samenwerking met een aantal universiteiten de massa van iOS-gebruikers in voor medisch onderzoek (waar we hopenlijk met z’n allen beter van worden) en maakt het platform bovendien open source. Voor veel wetenschappers in de medische wereld, zou dit wel eens een enorme kans kunnen zijn voor beter onderzoek. Eigenlijk was dit het nieuws waardoor ik weer een beetje trots was op Apple. Een gouden Apple Watch van 17.000 dollar, ach, dat is alleen maar patserigheid. ResearchKit zou daarentegen wel eens doorbraken in medisch onderzoek kunnen versnellen.

 

MacBook gold2. Nieuwe MacBook

Ook al roept de gloednieuwe 12-inch MacBook veel vragen op (Ziet Apple niets meer in Thunderbolt? Is die ene aansluiting wel ‘MagSafe’?), het is goed om te merken dat Apple blijft werken aan nieuwe Macs. Niet verwonderlijk, want MacBook-verkopen blijven stijgen, terwijl iPad-verkopen juist inzakken. De nieuwe MacBook is een radicaal nieuw ontwerp. Er zal vast weer veel gemopperd worden over alles wat is weggelaten (zo’n beetje alle poorten), en het is ook een relevante vraag of een MacBook eindeloos lichter en dunner moet worden (ga je dat echt nog voelen als-ie in je tas zit?), maar feit is dat Apple blijft vernieuwen, en dat is altijd goed.

 

3. Apple TV goedkoper

Een prijsverlaging is doorgaans niet het meest spectaculaire nieuws, maar het feit dat de Apple TV aandacht kreeg in deze presentatie, èn het feit dat HBO Now naar de Apple TV komt, is een teken dat Apple de televisie nog lang niet is vergeten. Het heeft er alle schijn van dat Apple momentum aan het bouwen is: een lagere prijs zal nog meer Apple TV’s over de toonbank laten gaan, en de komst van HBO zal andere zenders achter de oren doen krabben of zij niet óók die stap moeten zetten. Of HBO Now een succes wordt, is afwachten (de prijs is fors), maar Apple zal er in ieder geval garen bij spinnen. Zodra er meer film- en tv-studio’s over de brug komen met content, zal de tijd rijp zijn voor een gloednieuwe Apple TV. Let maar op.

 

Tim Cook en marathonDat is onze Top 3 – en wonderlijk genoeg staat de Apple Watch daar dus niet in. Wellicht omdat we niet zo veel nieuws hebben gehoord vandaag. Stiekem had ik gehoopt dat Apple vandaag toch in ieder geval één feature zou onthullen waar we nog niks van wisten; en eentje die spectaculair was bovendien. Maar wat we zagen, was een herhaling van de presentatie vorig jaar. Tim Cook had de moeite genomen om een marathon-lopend fotomodel on stage uit te nodigen – nadat zij eerst een halve marathon in Afrika had mogen rennen met de Apple Watch als hulpmiddel – maar zelfs in het gesprekje met haar werd nou niet echt duidelijk waarom de Apple Watch nou zo geweldig was. Alleen de datum waarop de Apple Watch te koop is in de negen eerste landen (waaronder Duitsland, maar niet Nederland) was nieuws, en de prijzen. Die overigens in euro’s nog hoger uitvallen dan in dollars. Het was niet overtuigend. Dat er geen enkele koppeling was tussen ResearchKit en de Apple Watch, was zelfs enigszins onthutsend, voor een apparaat dat zo is gepositioneerd als een ‘Health & Fitness’-apparaat. Het versterkt het gevoel dat iedere Apple-fan wel kent: je moet wachten tot volgend jaar. De Apple Watch 2 zal een enorme stap vooruit zijn. Zo was het ook bij de tweede generatie iPhone en de tweede generatie iPad.

 

 

3 REACTIES

  1. Het zat eraan te komen, maar Apple heeft de nieuwe dollarkoers verrekend. Alles duurder geworden. Of minder goedkoop als het goedkoper is geworden.

  2. Ben eigenlijk meer gewonnen voor de Pebble Time. 1 dag op een batterij is echt wel weinig voor een horloge. De Pebble doet er tenminste een week mee.
    Maar goed, mijn iPod 6G doet het nog steeds voortreffelijk als smartwatch.
    Ik mis toch ook de mogelijkheid, wat ik mijn met iPod wel kan, om die te gebruiken als USB-stick. Heb die functie al vaak gebruikt.

  3. Vindt de koppeling tussen ResearchKit en de Apple Watch, niet gewoon plaats op de iPhone? De Apple Watch doet uiteindelijk niet veel zonder een iPhone als centrale.

    Het gevoel dat de komst HBO en de prijsverlaging van de Apple TV als breekijzer moet functioneren voor een (nieuwe) ATV heb ik ook. Eerst een nieuw momentum/elan creëren, en dan een nieuwe ATV met en paar nieuwe diensten uitbrengen. We zullen zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.