Het is voorbij met de grote katten

2

Zwaai maar met je handje naar de kattennamen van OS X. Apple zag OS X Sea Lion niet zitten (terecht) en koos voor een heel nieuwe reeks namen, die tien jaar mee kan: plaatsen in Californië, de thuisstaat van Apple. De nieuwe versie van OS X heet dan ook OS X Mavericks. Zoek maar op de kaart waar dat ligt en hoe goed je daar kunt surfen. Dan weet je ook meteen waar de nieuwe bureaubladachtergrond van OS X Mavericks vandaan komt.

Mac OSX op MacBook

Andere nieuwtjes over OS X Mavericks: de Finder krijgt tabs (net als Safari), je kunt voortaan tags koppelen aan alles op je computer en Multiple Displays maakt het mogelijk om ècht op meerdere beeldschermen tegelijk te werken, ook in beide schermen in volledige schermweergave. Nog meer highlights:

Maps op de Mac

De Maps-applicatie die je van je iPhone kent, komt ook naar de Mac. Met allerlei zoekfuncties en prachtige flyovers. Maar de meest geniale feature: zoek op je Mac uit hoe je naar je afspraak moet rijden en stuur de route met één handgebaar naar je iPhone of iPad. Klaar voor onderweg!

iBooks op de Mac

iBooks zijn voortaan ook op de Mac te lezen. Zowel ‘gewone’ iBooks als de interactieve iBook Textbooks die Apple voor het onderwijs maakte. De nieuwe Dan Brown ga je wellicht niet op je iMac zitten lezen, maar het kan wel handig zijn om in een informatief boek iets terug te zoeken. iBooks op de Mac heeft uitgebreide functies voor studeren; bijvoorbeeld het maken van aantekeningen in het boek.

iCloud Keychain

Iedereen die heeft gevloekt op het verdwijnen van de MobileMe Keychain (die vooral handig was om al die WiFi-wachtwoorden van verschillende locaties zonder moeite in al je apparaten te hebben), kan nu opgelucht ademhalen: de gesyncte Keychain is terug, nu onder iCloud. De iCloud Keychain kan alles (zorgvuldig gecodeerd uiteraard) voor je bewaren: wachtwoorden van website, creditcardnummers, WiFi-wachtwoorden en noem maar op. De Keychain kan zelfs suggesties doen voor nieuwe wachtwoorden en die vervolgens zelf onthouden en syncen op al je apparaten. Dan is het wachtwoord voor je digitale abonnementje op een tijdschrift opeens jdgodjdhs;suuy465985fnd]we, maar dat hoef je dan niet zelf te onthouden. Keychain slaat het overal op. Da’s echter alleen handig als je zeker weet dat je het wachtwoord ook echt alleen op je eigen apparaten nodig hebt…

Onder de motorkap

Mac OSX MavericksDe nieuwe features in OS X Mavericks zijn niet wereldschokkend, al valt op dat OS X en iOS nog weer een stapje verder gaan in hun integratie. Verder zit de èchte vernieuwing vooral onder de motorkap, waar Apple hard heeft gewerkt om de Mac met OS X nog zuiniger qua energie en krachtiger qua vermogen te maken. In de software zijn allerlei slimmigheidjes opgenomen waardoor de Mac niet nodeloos CPU-power staat te verbranden, met als gevolg dat ook de accu langer meegaat.

Wie meer wil weten over Mac OS X kan eens rondsnuffelen op Apple’s eigen informatiepagina’s.

2 REACTIES

  1. bij de iCloud Keychain vraag ik me af of er niet een achterdeurtje is waardoor de NSA toch je wachtwoorden kan lezen… Tegenwoordig weet je maar niet waar het veilig is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.