Hexakosioihexekontahexafobie

2

Kun je WWW lezen als 666? Jazeker. Als je het schrijft als VI VI VI, als drie Romeinse zessen achter elkaar, dan staat er 666. De Hebreeuwse W gebruikten de Joden ook als het cijfer 6, dus hopla, WWW is 666. Het Bijbelse getal van het Beest, dat de bejaarde apostel Johannes tijdens zijn verbanning naar het eiland Patmos bij elkaar ijlde en noteerde in Openbaringen, het latere Bijbelboek. In andere handschriften staan ook 616 of 665, en het is niet 666, maar 6+6+6=18, maar laten we een mooi verhaal niet meteen kapot checken. Maar los daarvan is de verleiding groot het wereldwijde web als de satan te zien.

Het waren daar bij het CERN grote lolbroeken, om het bestaande internet in combinatie met HyperText ‘World Wide Web’ te noemen. De afkorting WWW uitspreken, double u double u double u, vergt drie keer zoveel lettergrepen als de volledige naam. Tim Berners Lee en Robert Cailliau waren idealisten en vroeg geen octrooi aan op het idee dat ze in zes maanden op een NeXTcube uitwerkten. Ze creëerden de hemel en de hel tegelijk. Nadere uitleg overbodig.

Het verbinden van computers verbindt mensen met elkaar. De mens is een sociaal wezen – over het algemeen – en wil contact met anderen: zingen, vechten, huilen, bidden, lachen, werken en bewonderen. Het internet werkt emanciperend voor minderheidsgroepen en vermindert armoe in de hele wereld. Het maakt ideeën en nieuws razendsnel toegankelijk, het verheft en verlicht. Dat lijken we te vergeten, nu bedrijven langzaam het internet overnemen en overheden achter elke router met een hand achter het oor staan.

Net zoals we vergeten dat het WWW maar net 25 is geworden en de meerderheid van de mensen de eerste vijf of tien jaar daarvan heeft gemist. Ik wil niet bagatelliseren, maar het web is nog niet volwassen. De kabels hangen nog bovengronds aan houten palen met porseleinen knoppen, de weg bestaat nog grotendeels uit klinkers en de rivieroevers zijn verbonden met veerponten. Er is de constante dreiging van datatirannie, maar geen enkel tiranniek bewind houdt stand. Uiteindelijk maken wij mensen alles weer goed. Zoals in Openbaringen staat:

‘Hier komt het aan op wijsheid. Laat ieder die inzicht heeft het getal van het Beest ontcijferen; er wordt een mens mee aangeduid.’

Lekker vaag, dus altijd waar.

@Nouwja

Dit was mijn laatste bijdrage in deze vorm aan MachinaMagazine.nl, maar ik zal als JJC Nouws regelmatig bijdragen leveren aan het blad. En misschien af en toe aan de site.

2 REACTIES

  1. Ach, het ‘World Wide Web’, een samengaan van Viewdata, het Bulletin Board en Hypercard (ja die van Apple’s Bill Atkinson). Ja, zo werkt innovatie. Neem iets wat al bestaat (maar nog niet echt goed werkt) en maak er iets van dat wel goed/beter werkt. Niets ontstaat opeens uit het niets. In de loop van tijd wordt dan vanzelf wel duidelijk of het iets is waarmee de mensheid verder mee kan, of een eendagsvlieg. Het is altijd interessant om the zien hoe mensen steevast het effect en de toekomst van hun creaties over- dan wel onderschatten. Bij het WWW is dat duidelijk onderschatten. Het heeft even geduurd voordat het zover was, en het nodige ontwikkelen, maar het is inmiddels volstrekt onmisbaar geworden, voor deze wereld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.