Hey Siri, een terugblik

5

Mochten we als Apple-fans bij eerdere keynotes nog wel eens mopperen dat er ‘weinig nieuws’ was gepresenteerd, ditmaal heeft Apple ons overladen met nieuwigheden. Zo veel dat het je misschien zelfs even duizelt. MacFan zet de belangrijkste nieuwtjes op een rijtje – en heeft meteen ook een mening: wat was helemaal top, wat was een flop, en wat kon niet zo boeien?

De enige echte verrassing: Hermès

Apple Watch HermesEcht spannend zijn Apples keynotes nooit meer… wie de blogs volgt, weet alles al. Alles was al uitgelekt. Soms is dat een gekke gewaarwording – staat Tim Cook uit zijn dak te gaan over iets nieuws, terwijl de rest van de wereld denkt: ‘Dat wisten we dus al’. Ook gisteravond was niets in de Apple-presentatie onvoorspeld… op één ding na: de Apple Watch Hermès. Een nieuwe collectie Watches waarin Apple samenwerkt met Hermès. Met zeer fraaie lederen bandjes, exclusieve Watch-faces, en ‘Hermès’ gegraveerd achterop de Watch. De lancering doet vermoeden dat Apple in de toekomst meer van dit soort samenwerkingen zal opzoeken, voor exclusieve (seizoens)collecties.

Naast de Hermès-verrassing presenteerde Apple ook nieuwe kleuren voor de Apple Watch Sport, meer kleuropties voor de sportbandjes en vernieuwde lederen bandjes. Allemaal geen groot nieuws – we hadden liever gezien dat Apple onverwacht snel de Apple Watch 2 had aangekondigd. Wel weten we nu dat watchOS 2 uitkomt op 16 september – de dag waarop we zullen weten of met name ‘native apps’ de eerste generatie Watch flink zullen verbeteren.

Wow! Mooi! Cool! Maar te duur…

De iPad Pro was ook geen verrassing – het meest opvallende was eigenlijk dat zelfs de naam al goed voorspeld was. Het ding is een beast… in positieve zin. Een enorm scherm met enorme resolutie, met vier ingebouwde speakers, en een superkrachtige processor die volgens Apple de kracht van een desktop-pc evenaart of zelfs overstijgt. Het scherm is even breed als de iPad Air 2 hoog is… en is daarmee ideaal om twee apps naast elkaar te draaien.

Ook al zei Steve Jobs ooit dat een stylus een teken van complete mislukking was, er is nu toch een stylus voor de iPad Pro: de Apple Pencil. (Die opmerking van Steve moet overigens met een korreltje zout worden genomen… hij vond video op een iPod ooit ook onzinnig; om het een jaar later doodleuk aan te kondigen als een enorme vernieuwing.) De Pencil is vooral bedoeld om te tekenen op de iPad Pro. Het is geen pennetje zoals je die misschien wel eens hebt gebruikt op je gewone iPad, maar een supersonische stylus met ingebouwde sensoren, waardoor je zeer vloeiende lijntekeningen kunt maken, met veel precisie. Jammer alleen dat dit fraai vormgegeven pennetje maar liefst 99 dollar gaat kosten – erg veel voor een kleinood dat je makkelijk kunt verliezen. Apple heeft ook een smartcover met ingebouwd fysiek keyboard gemaakt voor de iPad Pro – wederom een prachtig ding, maar met 169 dollar on-ge-loof-lijk prijzig. Wie een iPad Pro van 128 GB mét Pencil én Smart Keyboard koopt, heeft voor hetzelfde geld ook een MacBook Pro van dertien inch.

De tevoren veel besproken iPad mini 4 werd bijkans in een voetnoot geïntroduceerd; de iPad mini 3 is komen te vervallen. De iPad mini 2 blijft wel in het assortiment, voor een lagere prijs.

 

iPad Pro met Apple Pencil

 

Wat ‘One More Thing’ had moeten heten

De grootste vernieuwing die Apple presenteerde, kwam midden in de presentatie: de nieuwe Apple TV. Steve Jobs had hiervan zondermeer een ‘One More Thing’ gemaakt. Sowieso misten wij Steve Jobs bij dit onderdeel het meest… als geen ander kon hij je warm maken voor een nieuwe revolutie. Nu moesten we het doen met Eddy Cue. En die kan dat niet.

Apple TV 4Gelukkig is de Apple TV 4 ook zonder Steve’s Reality Distortion Field een grote belofte. Het kastje zelf is niet noemenswaardig veranderd; het is alleen iets hoger geworden. De afstandsbediening die erbij zit is wel volledig nieuw: het ding heeft Siri ingebouwd, waarmee je je tv met je stem kunt besturen. Hoeft overigens niet, want er zit ook een touchpad op, waarmee je je Apple TV ook kunt besturen. Niet revolutionair, maar wel ongelooflijk welkom: de nieuwe remote kan ook je tv aanzetten en het volume van de tv regelen. Zodat je geen andere remotes meer nodig hebt. Eindelijk!

Maar de werkelijke revolutie zit in de software: in tvOS, het eigen besturingssysteem van de Apple TV. Volgens Apple ligt de toekomst van televisie in apps, en dus is er dan eindelijk een App Store op de Apple TV. En kun je straks dus apps op je tv installeren. Netflix, YouTube, Vimeo en een handvol andere apps staan al standaard op de Apple TV (net als voorheen), maar daarnaast kun je straks wellicht ook de apps downloaden van de NPO, de NOS of RTL Z. Of wat te denken van een app als Periscope… voor de keynote gingen al geruchten dat Twitter werkt aan een Periscope-app voor op de Apple TV. Tijdens de keynote werden ook games en shopping-apps gedemonstreerd. Kortom, de app-revolutie komt naar je flatscreen!

Er komt een 32 en een 96 GB variant van de Apple TV 4, voor respectievelijk 149 en 199 dollar. De Apple TV 3 blijft verrassend genoeg ook gewoon bestaan, voor dezelfde prijs als voorheen.

We konden een gaap niet onderdrukken

iPhone 6s roségoudApple sloot af met nieuwe iPhones. Misschien kwam het door de lengte van de keynote, maar wij konden een gaap niet onderdrukken. De nieuwe iPhone 6s en 6s Plus ogen identiek aan de 6 en 6 Plus – dat gaf Apple ook ruiterlijk toe. Een nieuw roségoud kleurtje is de enige zichtbare verandering. Toch claimt Apple dat alles is veranderd: sterker aluminium dan ooit, sterker glas dan ooit, een krachtiger chip dan ooit, ondersteuning voor 4K-video, een 12 megapixel camera, compleet nieuwe 3D Touch-technologie (hetzelfde als Force Touch op de Apple Watch), en een nieuwigheidje dat Apple ‘Live Photos’ noemt: foto’s die tot leven komen als je ze indrukt.

Da’s inderdaad allemaal beter dan de vorige iPhone. Maar toch is het allemaal niet zo spannend. Om de simpele reden dat wij eigenlijk al heel blij zijn met onze huidige iPhones… en we zijn niet de enigen. HD-video is al prima genoeg, en over megapixels hoor je ook zelden een iPhone-gebruiker klagen. Met 3D Touch kun je heel makkelijk een e-mailtje previewen door hem maar lichtjes aan te tappen – maar wie vond het ooit een grote moeite om een mailtje te openen? De nieuwe iPhones zijn prachtig – maar de vorige waren dat ook al. We zijn al heel tevreden. Het enige waar Apple ons écht blij mee had kunnen maken, was een kleinere iPhone 6 geweest, die makkelijker in de broekzak past. Zoals de iPhone 5s of 5c. Die laatste is door Apple geëlimineerd. En van de 5s kun je alleen nog maar een zilveren of space gray variant krijgen – de gouden versie is ook geschrapt. Steeds minder keus voor iemand die vooral een handzame iPhone wil. Laten we hopen dat dat volgend jaar dan de ‘One More Thing’ is…

5 REACTIES

 1. @Rick. Wanneer je alleen naar muziek wilt luisteren is het niet zo handig dat je ook je TV moet aanzetten. Je zou dan een Airport Express (of oude Apple TV nu die goedkoper is) naast de nieuwe Apple TV kunnen zetten, maar dan heb je weer 2 apparaten staan. Ze nemen weliswaar weinig plaats in, maar verbruiken wel stroom. Een onnodig complexe oplossing, alleen omdat Apple een aansluiting weg laat, zonder enige logische reden.

 2. ik begrijp de ophef over die audiopoorten niet zo…. ik gebruik gewoon optisch uit op mijn tv….. is ook logischer nu de volumeknoppen op de Siri remote het volume van je tv aansturen.

 3. Sorry, maar ik was niet zo onder de indruk. De iPad Pro, op zichzelf prachtig! Maar de smart cover met toetsenbord en de pencil? De cover vouwt niet eens vlak op. De pencil heeft geen clip om hem ergens aan vast te klemmen, die ga je dus kwijt raken. Voor zo’n prijs moet en kan dat echt beter!
  Dan de Apple TV, die raakt zijn optical audio uitgang kwijt. Waarom? Te weinig ruimte kan geen reden zijn, de nieuwe is groter dan zijn voorganger.
  Van Apple verwacht ik meer. Perfectie tot in de puntjes. Misschien is dat tegenwoordig teveel gevraagd?

 4. We schrijven dat Apple ons ‘heeft overladen met nieuwigheden’ en ‘zo veel dat het misschien even duizelt’. We noemen de Apple TV 4 een revolutie, en de iPad Pro ‘Wow! Mooi! Cool!’. Dus je reactie is een beetje vreemd. Temeer daar wij als MacFan juist helemaal niet ‘elke scheet als het ware nieuws’ brengen, want MacFan houdt zich niet bezig met geruchten en speculatie. Dat maakt je reactie nog vreemder. Misschien heb je ons verhaal wel helemaal niet gelezen – zou zomaar kunnen.

 5. Niet veel nieuws, volgens jullie. Maar ja, jullie brengen elk gerucht, elke ‘scheet’ als het ware nieuws en dat bederft dan wellicht de pret? Artikel mag wel wat positiever; er zijn ook mensen die dit allemaal niet op de voet volgen en wel onder de indruk kunnen raken.
  Enne, de concurrentie gaat weer in de achtervolging, ook al is het niets nieuws volgens jullie en anderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.