Ik, zei de gek

0

Het gezicht van mensen, als je vertelt dat je 3,49 euro hebt betaald om de advertenties in Wordfeud uit te schakelen. Of dat je 10 euro hebt uitgegeven aan Tweetbot. Alsof je met je Ferrari naar de P.C. Hooftstraat bent gereden om drie pakken Nespressocupjes te halen. Is het nou echt zo gek om te betálen voor apps? Ik was zelf verbaasd dat Trein 2 gratis is; als er één app is die zijn aankoopprijs dubbel en dwars terugverdiende was het voorloper Trein wel. Genoeg mensen die ervan dromen rijk te worden van een app, terwijl niemand meer voor een app wil betalen.

Gratis is niet voor niets, dus in-app aankopen inbouwen of je murw slaan met advertenties is wat de ontwikkelaar rest. En blijkbaar vinden dat veel mensen prima, zoals de bedenker van Flappy Birds ontdekte toen hij 50 duizend dollar per dag aan advertentie-inkomsten kreeg. Als je denkt dat je de enige normale in een wereld van gekken bent, ben je zelf waarschijnlijk de gek.

Maar goed, advertenties, je kunt ze gewoon negeren of je telefoon omgedraaid houden, wat maakt het ook uit, hè. Maar we leven wel in een wereld waarin overheden heel graag weten wat iedereen uitspookt op het internet. Het is hier nog niet zo gek als in de VS met zijn Patriot Act – nóg niet – en zeker niet als in China waar de overheid op basis van verzamelde data beslist of je een brave burger bent, maar in Nederland geeft de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel sleepwet, verschillende instanties vérgaande bevoegdheden. Een geheime DNA-databank, WTF!

De website laatjeniethackmaken geeft een uitgebreide handleiding om je aan opdringerige nieuwsgierigheid te onttrekken. Chapeau en verplichte leeskost, maar daar bleef ik toch even haken op de lijst met alternatieven voor WhatsApp (van bahvieze privacyhaters Facebook en op Amerikaanse servers). Het Zwitserse Threema had als nadeel dat hij NIET GRATIS is. Dat lijkt mij juist een aanbeveling.

Maar ja, ik ben gek.

@Nouwja

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.