In de zevende simulatie

1

Leven wij in een computersimulatie? Is alles om ons heen virtueel, van het weer tot je blauwe teen, is alles wat ons overkomt door anderen bedacht? Kortom, leven we in The Matrix? Er zijn mensen die serieus hun tijd aan deze vraag besteden, Elon Musk inbegrepen. Het zou best mogelijk kunnen zijn, aangezien de werkelijkheid toch al voor een groot deel alleen in ons hoofd bestaat. Kijken en luisteren doen niet met onze oren en ogen, maar met onze hersenen. Onze hersenen corrigeren kleuren, scheve lijnen en lensvertekening door brillen. Ze filteren ongewenst geluid weg en passen als een equalizer frequenties aan. En dat is hoe de iPhone 8 Plus en X, en de HomePod werken

Ik heb nog nooit naar een HomePod kunnen luisteren, maar de recensies liegen er niet om. Het geluid schijnt bizar goed te zijn. De ingebouwde A8-processor maakt met behulp van zes microfoons de HomePod zelfcalibrerend, waardoor je een luidspreker ter grootte van een melkpak krijgt die de illusie van stereogeluid levert. Wél al te koop in Nederland zijn iPhone 8 Plus en X. Daarin maakt de beeldverwerkingschip de foto, niet de lens. Ik heb zelf ‘slechts’ een 8, maar daarnaast voelen zowel mijn Nikon D80 als mijn Canon Ixus hopeloos ouderwets: geen toegangscode, een handvol instellingen, geen automatische rechte horizon, geen HDR.

Dat Apple hiermee op de juiste weg is, blijkt uit het onmiddellijk verschijnen van Portrait Modus en Portrait Lighting op smartphones van de concurrenten en de plannen die Google en Amazon hebben met hún ‘slimme’ speakers. Het wordt een wondere wereld, waar je niet hoort wat je hoort en niet ziet wat je ziet.

@Nouwja

 

1 REACTIE

  1. “Het wordt een wondere wereld, waar je niet hoort wat je hoort en niet ziet wat je ziet.” Gelukkig kun je in het gewone dagelijks leven wel beseffen wat je hoort, wat je ziet. Het feit dat we onderscheid kunnen maken tussen de gewone waarneming en de illusie, dat we te weten kunnen komen welke foto (bijvoorbeeld) gemanipuleerd is, laat zien dat nog niet alles ‘virtueel’ is. Virtueel als begrip is alleen te begrijpen als je ook weet wat ‘niet-virtueel’ is. Maar dat het vaak moeilijk is en moeilijker wordt om een juist onderscheid te handhaven, lijkt me duidelijk.

    Fred

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.