iOS 7. IS. HEEL. ANDERS.

3

iOS7

Het wordt even slikken voor alle iOS-puristen, of de mensen die stiekem best wel dol waren op al die leren stikseltjes, schaduwrandjes en papieren textuurtjes op hun iPhone of iPad. Voor mensen die zich al jaren groen en geel ergeren aan het feit dat de iPhone-interface er toch al tig jaar identiek uitziet, is dit de dag van hun leven. Want met iOS  7 is alles anders. Scott Forstall is verdwenen bij Apple, en Jonathan Ive heeft zijn tanden flink in de erfenis gezet. De interface is radicaal anders: strak maar vrolijk, kleurrijk maar zonder tierelantijntjes, helder en transparant maar tegelijkertijd toch nog steeds je vertrouwde iPhone. Sommige onderdelen ogen ronduit sober, zoals je email-inbox, maar her en der is dan toch weer ruimte gevonden voor een kermis-elementje, zoals de achtergrondfoto op je homescreen, die daadwerkelijk dieper achter de iconen lijkt te liggen. Eén ding is zeker: over deze radicale omslag zal nog aardig wat worden gesproken, gekibbeld en gefilosofeerd.

Er is veel veranderd, en er zijn veel nieuwe functies bij gekomen. Want iOS 7 gaat niet alleen over een nieuwe look; er zijn ook nieuwe mogelijkheden. Hier een paar highlights:

Control CenterControl Center

Dit is een optie waar veel gebruikers lang op hebben gewacht. Net zoals je voorheen het berichtencentrum in beeld kon slepen (alsof hij onder de bovenrand van het scherm zat), zo kun je nu het Control Center van onder uit je beeld slepen. Er zitten een heel aantal veelgebruikte functies: Vliegmodus aanzetten, Bluetooth aan/uit zetten, Niet Storen inschakelen, en nog een aantal. Er zit ook een zaklamp-knop, waarmee je het LED-lampje kunt bedienen.

AirdropAirdrop

Een bestand delen vanaf je iPhone met iemand anders die naast je staat met ook een iPhone, was altijd ingewikkeld. Een foto, filmpje of ander bestandje moest je dan mailen, of via iMessage versturen. Gedoe. Nu kan het makkelijker, met Airdrop. Via Airdrop kun je elk bestand in je iPhone of iPad (of bijvoorbeeld een contact uit je adresboek) delen met een ander iOS-apparaat in de buurt. Via WiFi of Bluetooth.

CameraCamera

Natuurlijk kon Apple niet achterblijven. Als de hele wereld per se vierkante fotootjes wil maken, met allerlei retro-filtertjes er overheen, dan kan dat voortaan ook op je iPhone. De Camera-app heeft voortaan ook een vierkante modus (naast de gewone modus en de panorama-modus die er al in zaten) en net als Hipstamatic en Instagram een heleboel filtertjes. Voor eindeloos veel kiekjesplezier.

Foto'sFoto’s

Apple heeft ook de fotobibliotheek in iOS verbeterd… in een poging om het zoeken in ontstellend grote hoeveelheden foto’s makkelijker te maken. De basis is dat Foto’s de metadata van foto’s gebruikt om alle kiekjes beter te sorteren. De app maakt er groepen van: Collecties, Momenten en Jaren. Op die manier kun je ‘uitzoomen’ op je fotocollectie, en toch een helder beeld hebben van wat er allemaal aan beeldmateriaal in je iPhone staat.

 

Daarnaast zijn er nog talloze andere features toegevoegd: Find my iPhone heeft een nieuwe beveiliging die diefstal van een iPhone eigenlijk zinloos maakt, multitasking is veel beter geworden en er is een heel nieuwe manier om te switchen tussen apps, Safari heeft een radicaal ander tab-view, en Siri is verbeterd.

3 REACTIES

  1. Geef mij maar de ‘oude’ icoontjes’, de nieuwe zijn smakeloos.
    Spijtig hebben we daar niks meer in de pap te brokken 🙁
    Tzal wel van moetes zijn, vooraleer ik upgrade naar ios7.

  2. Ziet er op zich helemaal niet verkeerd uit en de nieuwe functies zijn zeer welkom. Helaas is een lettertype gekozen dat erg dun is waardoor ik (te) veel moeite heb om het goed te kunnen lezen bij minder licht. Ik hoop dat daar nog verandering in komt, maar anders is het nieuwe iOS niet meer aan mij besteed. Dat zou ik érg jammer vinden.

  3. De nieuwe functies zijn cool, maar… het ziet er niet uit. De overeenkomsten met OS X zijn verdwenen (3D-dock, kleurencombinaties, lettertype, knoppen, icoontjes, …) en er zijn nu veel overeenkomsten met Windows Phone en zelfs sommige versies van Android. Dit verbreekt de eenheid in stijl van de verschillende Apple interfaces… een principe dat Steve nooit zou goedgekeurd hebben. Wellicht weten Tim & C° nog wel hoe ze de technische kant verder kunnen laten evolueren maar hun designers zitten — wat IOS betreft — rare dingen te doen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.