iPad 2018 vs iMac Pro

5

Twee testen van Apple-producten op Tweakers.net, deze week. De iPad 2018 en (ietwat laat) de iMac Pro 2017. Tweakers riep de iPad tot de ‘met enige afstand de aantrekkelijkste tablet in zijn prijsklasse’ en de peperdure iMac Pro kreeg 8,5. Het zijn twee kanten van Apple. De introductieprijs van de iPad (16 GB) in 2010 was 479 euro, de HELFT van wat iedereen verwachtte, de 348 voor de huidige (32 GB) is een fooi. Daartegenover staat een iMac Pro met een hoofdprijs van € 5500. Voor het instapmodel.

Ik weet dat de vergelijking tussen de twee mank loopt, maar het blijft fascinerend dat Apple topkwaliteit kan leveren voor een bodemprijs. Terwijl iPad amper concurrentie heeft. Zeker, je koopt onder de 100 euro al een tablet, maar de kans dat die elk jaar een systeemupdate krijgt is klein en Google heeft voor tablets Android nooit goed weten aan te passen. Dan is 348 euro een koopje, tussen de elk modeljaar duurder wordende instap-iMac van 1300, de 15” MacBook Pro van 2400 en iPhone X van 1000nogwat euro.

Op Tweakers.net kwam ik dit commentaar van een Tweakers-redacteur tegen over iPad 2010: ‘iPad moet wat functionaliteit betreft concurreren met netbooks en op het gebied van bestandsbeheer schiet de iPad dan gewoon te kort. […] Frappant is echter wel het enthousiasme voor het apparaat van familieleden en kennissen. Mijn schoonvader was direct verkocht, en ook normaal gesproken atechnische vrienden en bekenden brachten het apparaat enthousiast ter sprake.’

‘Netbooks’, hahaha. Gek hè, dat onbevooroordeelde gebruikers meteen verkocht zijn. Maar dat verklaart nog steeds niet waarom de iPad 2018 zo goedkoop is, integendeel, reden juist om te vragen wat je durft. Het enige argument dat ik kan bedenken is: gebruikers binnenhalen en hopen dat ze daarna upgraden naar de veel duurder iPad Pro. Maar iPads gaan veel langer mee dan iPhones en die gaan al gemiddeld twee keer zo lang mee als smartphones van het andere platform.

Afijn, ik ben een analist van niks, maar ik zie wel dat de Mac Pro 2019 geen goedkoop apparaat belooft te worden en ondertussen duiken er steeds meer berichten op van een wél goedkope retina MacBook Air en een wél goedkope iPhone SE2. Ik keur het goed.

@Nouwja

NB Na ruim tien jaar komt er trouwens een einde aan mijn wekelijkse webcolumn op deze site. In de week van 28 mei verschijnt de laatste.

5 REACTIES

 1. Jammer dat je stopt Jack. Hopelijk via krijgen we via andere kanalen jouw hersenspinsels weer tot ons.

  Over deze vergelijking, die gaat in mijn ogen volledig mank. Je kunt een IOS-apparaat toch niet met een MacOS-apparaat vergelijken! Ik bedoel, teksten en muziek, berichtjes (mail); ok. Ik gebruik mijn desktop voor totaal andere dingen dan mijn ipad. Foto en Videobewerking b.v. Dat gaat echt niet lekker op een tablet met steeds weer een andere lichtinval. Maargoed, ik was ook een erg late overstapper bij de digitale fotografie, dus dit zal ook wel weer betekenen dat ik een dagje ouder wordt. (Hoewel wij nauwelijks een jaar schelen volgens mij)

 2. He Jack, Wat is dat nu? Stoppen? Ga je verhuizen naar Verweggistan? Ook daar hebben de internet (zoals je weet) Het zou niet de eerste keer zijn dat stukjes schrijft vanuit een ander land.
  Hoe, Waarom, Zo? Wat is er aan de hand?

 3. Ik vond je wekelijkse stukjes altijd leuk om te lezen. Jammer dat het stopt. Dank je voor vele jaren leesplezier! Het ga je goed.

 4. “Gek hè, dat onbevooroordeelde gebruikers meteen verkocht zijn.”
  Dat is vaak het probleem van ‘Tech-Experts’. Die beoordelen tech met hun ‘deskundige’ verwachtingen. Ofwel, hoe zij het zouden (willen) gebruiken. Dat kom vaak niet overeen met hoe een doorsnee/onervaren gebruiker het ziet.
  “NB Na ruim tien jaar komt er trouwens een einde aan mijn wekelijkse webcolumn op deze site.”
  Jammer, Jack. Ik zal het missen. Ik kan die prikkelende stukjes wel waarderen. Het ga je goed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.