Machina 10: Deze mensen bestaan niet

2

Dit is Machina nummer 10! De afgelopen twee jaar zijn we in tien nummers steeds meer een magazine geworden dat kijkt naar de toekomst. ‘De toekomst is al begonnen’, roepen we vaak. Technologische ontwikkelingen gaan steeds sneller, en steeds vaker worden we verrast door ‘toekomstvisioenen’ die allang waarheid zijn geworden. Kijk naar het fotomodel op de cover van dit nummer. Ze bestaat niet. Ze is fictief – en niet eens in elkaar geknutseld door creatieve mensen. Deze knappe vrouw is volledig verzonnen, pixel voor pixel, door een neuraal netwerk. Of eigenlijk door twee neurale netwerken, zoals je leest in deze Machina.

Soms verbaas je erover dat zoiets al kan. Net zoals we ons erover verbaasden dat het kennelijk mogelijk is om de snelheid van het licht te filmen. Met een camera die 10 triljoen beelden per seconde filmt. Tien triljoen! Als je bedenkt dat je iPhone standaard 30 beelden per seconde schiet, besef je pas hoe enorm dat verschil is. 30 versus 10.000.000.000.000! Hadden we deze getallen in een sciencefictionfilm gezien, dan hadden we ze als volstrekt ongeloofwaardig van de hand gedaan. Maar het kan dus gewoon echt.

De voorspellingen van toen

Onze verwachtingen over de toekomst zijn vaak net zo interessant als de toekomst zelf. Soms zijn we te voorzichtig, en plaatsen we dingen die eigenlijk nu al kunnen in een tijd ver hier vandaan. Op andere momenten doen we voorspellingen die veel te optimistisch zijn en verwachten we veranderingen veel te snel. In deze Machina kijken we daarom ook eens naar het verleden van de toekomst. Fanta Voogd bespreekt in zijn rubriek Futurama de eerste Nederlandse futuroloog – en dat was niet Chriet Titulaer, maar Fred Polak. En Machina-hoofdredacteur Ferry Piekart neemt zijn voorspellingen van meer dan 15 jaar geleden eens onder de loep. Toen schreef hij voor kinderen een reeks verhalen die Fast Forward heette. Met een verzonnen tijdmachine reisde hij op en neer door de tijd… en kwam ook in de tijd van nu. Wat voorspelde hij voor 2019? Of over de jaren ervoor? Klopte dat eigenlijk, of zat hij er mijlenver naast? Onze hoofdredacteur gaat met de billen bloot: een aantal verhalen hebben we in Machina 10 nog eens afgedrukt, inclusief analyse hoe accuraat die voorspellingen nou waren.

Voorspellingen blijven altijd riskant – gelukkig staan er in deze Machina ook weer talloze dingen van vandaag. Van een app waarmee je een replica van je digitale zelf maakt tot de Max Verstappen van het droneracen. Zijn toekomstbeeld is heel simpel: hij wil 50.000 dollar verdienen als droneracekampioen.

Veel leesplezier met de 10e Machina!

2 REACTIES

  1. Ik blijf het doodzonde vinden dat MacFan niet meer bestaat. Er zijn zoveel mooie artikelen over Apple en haar producten te schrijven, maar daarvoor moet je nu uitwijken naar Engelstalige magazines. Ik houdt Machina in de gaten, maar steeds weer blader ik er teleurgesteld doorheen.

    NB: Nee, dat nieuwsbriefje per e-mail is géén vervanging. In de verre verte niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.