Machina 11: Kun je je ogen nog geloven?

0

Kijk eens naar de cover van deze Machina. Wat zie je? Een lief lachend meisje, met een schattig hoedje. Wat ze in haar handen heeft, vertelt echter een ander verhaal. Dat ondefinieerbare metalen ding is een battlebot: een robot die is gebouwd om andere robots te vernietigen. Een destructiemachine die alleen maar kan vermorzelen. In Machina 11 lees je hoe vechtrobots als een soort moderne gladiatoren de strijd met elkaar aangaan – puur voor de lol. En ja, de kwade genius achter zo’n agressiemachine kan gewoon een schattig meisje zijn. Laat je vooral niet misleiden door je eigen vooroordelen.

Ondertussen gaat in dezelfde Machina een mannelijke redacteur aan de slag met een intiem apparaat, dat hem in een staat van opwinding zou moeten brengen, met een zinderende climax als slot. Inclusief een VR-bril die ondeugende beelden voorschotelt. Wat denk je, heeft hij als echte vent een leuk uurtje? Nee, de test loopt op een drama uit, en de stoere man in kwestie loopt dagenlang rond met een rood hoofd en gevoelens van ongemak.

Deep fake

Meisjes die voor vechtmachines kiezen, mannen die opeens tegen hun gevoelens oplopen bij porno – wat doet technologie met ons? Of de identiteitscrisis nog niet groot genoeg is, zaaien neurale netwerken nog meer verwarring met de creatie van deepfakevideo’s: filmpjes waarin je mensen iets ziet doen wat ze aantoonbaar niet hebben gedaan. Je ziet Jim Carrey de rol van Jack Nicholson overnemen in The Shining, en Barack Obama uit opeens politiek incorrecte verwensingen aan het adres van de huidige Amerikaanse president. Allemaal nooit gebeurd, maar je ogen zien het wel. In Machina 11 een achtergrondartikel over de komst van deepfakevideo’s.

Niets is meer wat het lijkt. Dat is wel eens verwarrend – maar het zorgt er ook voor dat we op het puntje van onze stoel zitten. Want wat gebeurt er toch veel – en wat daagt het ons constant uit om anders naar de wereld om ons heen te kijken. Te beginnen in Machina 11! Veel leesplezier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.