Machina 3: De nepmensen komen

Nu in de winkel

0

Machina 3 is uit! Een nummer over nepmensen, hyperrealisme, digitale persoonlijkheden, virtuele sporters en de steeds terugkerende vraag: wat is nog echt?

Wat is echt – en wat niet? Met die vraag stoeien we in de nieuwe Machina. Is een zanger nog wel echt een zanger als zijn stem digitaal wordt aangepast? Vinden we dat bedrog – of is de computer gewoon een nieuw instrument? En is een sport in virtual reality eigenlijk wel echt sport, als de sporters bewegingloos achter een beeldscherm zitten? Voor de supporters die massaal naar het stadion komen, maakt het kennelijk niet uit, zo zagen we we in de Spodek arena in Polen.

De perfectie van Shudu

Technologie stelt ons steeds vaker voor de vraag wat authentiek is en wat niet. Fotomodel Shudu is wonderschoon – maar bestaat alleen op Instagram. Dulden we deze perfecte creatie in ons midden, of worden we daar onzeker van? In Machina 3 testten we PortraitPro Body maar eens; een slimme app waarmee je met een paar muisklikken wat overtollig vet verwijderd: weg met dat buikje en dat ‘zwembandje’, en meteen ook maar wat slankere bovenarmen en bovenbenen. Werkt het echt?

Spreads uit Machina 3

Hyperrealisme

Robots worden steeds slimmer en bewegen steeds natuurlijker. Ze lijken alleen vaak nog niet op mensen. Maar kijk in de Kunsthal in Rotterdam naar de tentoonstelling Hyperrealisme Sculptuur en je beseft dat een robot met een perfect menselijk uiterlijk niet ver weg meer is. De Japanse robotica-professor Masahiro Mori beschreef al in 1970 dat mensen steeds meer empathie voelen voor een robot als die meer op een mens lijkt – tot de gelijkenis te sterk wordt. Dan vinden we het opeens een beetje eng. Dat punt waar empathie omslaat in bevreemding, noemde hij de uncanny valley. Het essay van Mori kreeg jarenlang maar weinig aandacht – maar nu moeten we er iets mee. Want de nepmensen komen eraan. Op Instagram, in virtual reality, of zelfs als robot in de echte wereld. In Machina 3 duiken we in de wereld van menselijke replica’s. Welkom in uncanny valley.


Machina 3 ligt nu in de winkel. Je kunt ook een digitaal exemplaar kopen in onze app (alleen voor iPhone, iPad en iPod touch). Download daarvoor eerst de gratis Machina app.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.