Machina 7: Als je maar niet op je naamgenoten lijkt

0

Vandaag ligt-ie in de brievenbus bij abonnees, en komende vrijdag in de winkel: Machina 7. Waarin we ons verdiepen in een ‘probleem’ dat de meeste mensen wel kennen: naamgenoten. Mensen met exact dezelfde voor en achternaam als jij. Je vindt ze in Google, je ziet ze op social media. En niet zelden verwarren mensen jou met je naamgenoot. Dat kan grappig zijn, maar ook vervelend, als die naamgenoot laveloos op Instagram staat, en die foto wordt bekeken door misschien wel jouw toekomstige baas, bij wie je hebt gesolliciteerd. Hoe ga je met naamgenoten om?

Onze Laura Kemp (er zijn nog talloze andere Laura Kempen) schreef een persoonlijk verhaal over haar eerste kennismaking met een naamgenoot, als kind. Hoe dat toen bijzonder voelde – maar hoe er later ook irritaties ontstonden bij andere Laura Kempen. Wat moet je met die naamgenoten? In Machina 7 kijken we ook hoe indentiteitsverwarring soms tot grote problemen heeft geleid – en soms ook tot heel mooie dingen, zoals de Nobelprijs.

Verder in Machina 7:

Een robot voor de rechter!
Wie is er verantwoordelijk als een robot iets fout doet? De eigenaar – of de robot zelf? En kan een robot zelf eigenlijk iemand aanklagen? Zomaar wat vragen die misschien een ver van je bed show lijken. Maar robots worden intelligenter en dus is het belangrijk om na te denken over welke juridische status ze hebben. We bezoeken een ‘rechtszaak’ over robotrechten in Eindhoven.

Zwart-wit is het nieuwe kleur
Er is iets met zwart-wit. Ooit waren foto’s zwart-wit omdat kleur simpelweg nog niet kon. Maar de komst van kleur heeft zwart-wit helemaal niet doen verdwijnen. Integendeel. We maken massaal kleurenfoto’s zwart-wit. Niet omdat het lekker retro is, zoals sepia, maar omdat we het vaak écht mooier vinden. Strakker, cleaner, moderner. We gaan aan de slag met apps voor je iPhone die zich specialiseren in zwart-wit.

Schiet jezelf de ruimte in
Elon Musk liet zich ontvallen dat hij wel op Mars zou willen sterven – en dan niet bij de landing. Vervolgens raakte de grenzeloze optimist op Twitter in een verhitte discussie met NASA over de haalbaarheid om Mars op korte termijn leefbaar te maken. Wij laten het pionierswerk graag aan Musk, maar dromen wel met hem mee over reizen door de onmetelijke ruimte. Op je computer kan dat gelukkig al – en knap realistisch bovendien.

AirDrop voor vreemdelingen
AirDrop is voor Apple-gebruikers met voorsprong de snelste en eenvoudigste manier om bestanden uit te wisselen. Het werkt op Macs, iPhones en iPads. Maar wat je iets wilt ontvangen van een Windows-gebruiker? Of als je iets wilt sturen naar een Android-telefoon? We zochten en vonden een aantal AirDrop-alternatieven die vaak net zo makkelijk werken.

En nog veel meer…
Over een speaker-met-hoofd, Moord in Artis, de nieuwe Oculus Quest, Moleskine Smart Writing, Dolby Atmos in je huiskamer, Ambilight voor je Mac, en talloze app-reviews!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.