Machina 9: De rouwrobot, een kloon van je geliefde

0

Machina 9 staat bomvol kunstmatige intelligentie. Het was niet eens bedoeld als themanummer, maar al onze auteurs waren er opeens mee bezig: de een met AI die muziek componeert, de ander over een kunstmatige intelligente chatbot die het gedrag van een overleden persoon heeft overgenomen. Er gebeurt héél veel op het gebied van artificial intelligence – de toekomst is dichterbij dan je denkt. Dat merk je overduidelijk in Machina 9.

Hoogleraren AI

Op de dag dat we de laatste hand legden aan deze Machina, kregen we een persbericht binnen van de Universiteit van Amsterdam. Met daarin het nieuws dat ze een tweede universiteitshoogleraar artificiële intelligentie (AI) hebben benoemd. En daarmee is het nog niet klaar, want er moeten er op korte termijn nog twee bijkomen. In totaal zijn er dan vier universiteitshoogleraren die iets met AI doen, allemaal in een combinatie met een ander vakgebied: AI en Information Retrieval, Humanities en AI, AI en Medical Imaging, en Law & Technology met een nadruk op AI. Het is een opvallend, omdat de UvA maar vier andere universiteitshoogleraren heeft. Straks zijn er dus acht in totaal – waarvan er vier in AI gespecialiseerd zijn. Dat is de helft!

AI ondersteunt ons eigen denken

Het zegt iets over hoe groot kunstmatige intelligentie is. Voor het grote publiek bevindt AI zich misschien onder de radar; het is nu eenmaal niet zo tastbaar. We praten tegen Siri of tegen de Google Assistant, maar verder zullen veel mensen het moeilijk vinden om te benoemen waar artificiële intelligentie hun levens raakt. Terwijl dat op ontelbare vlakken gebeurt. In Machina 9 kom je een heel aantal verhalen tegen waarin AI een rol speelt. Soms een hoofdrol, bijvoorbeeld in het verhaal van Bob Timroff over de komst van kunstmatige intelligentie in de muziekindustrie. Harry Hol voegt er een verhaal aan toe over de gevaren van het uit handen geven van ons denkvermogen, bijvoorbeeld in het verkeer. Hij laat professor Catholijn Jonker aan het woord, die ervoor waarschuwt dat AI ons weliswaar kan assisteren in discussies en debatten, maar dat die gesprekken daardoor alleen maar moeilijker worden – en wijzelf besluitelozer. Te veel weten is soms niet goed. Aan de andere kant kan artificiële intelligentie ook leuk en luchtig zijn, bijvoorbeeld in het geval van de virtuele Japanse popster Hatsune Miku, die je ook in Machina 9 tegenkomt.

Selfitis

Alhoewel dingen die aanvankelijk luchtig lijken, zoals vrolijke selfie-filters in Snapchat, vervolgens heel nare consequenties kunnen hebben voor onze mentale gezondheid. Had je al eens van selfitis gehoord? Het wordt door steeds meer gezondheidsexperts als een serieuze aandoening gezien.

Duister (of juist mooi) wordt het zodra een technisch onderlegde vriendin 8.000 chatregels van haar overleden vriend in een app giet, hem via kunstmatige intelligentie weer als chatbot laat herleven. Sterker nog, via een nieuwe app stelt ze ook jou in staat om een replica-bot van jezelf te maken. Een bot die jou misschien wel overleeft. Wie moeten we nog overtuigen dat AI de wereld aan het veranderen is?

Je leest het allemaal in Machina 9!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.