De e-books van Machina

Verkrijgbaar in de iBooks Store:

Cover Citizen KCitizen K

Een kort verhaal van Frank Noë

Schrijver Frank Noë ging een paar jaar geleden naar een uitwedstrijd van Ajax in Spanje. Het viel hem op dat veel supporters in het vliegtuig heel brave kerels waren, maar dat ze in het stadion helemaal los gingen. Die herinnering kwam weer naar boven toen vorig jaar PSV-supporters negatief in het nieuws kwamen omdat ze muntjes gooiden naar bedelaars. Het inspireerde Frank tot het feuilleton Citizen K, dat hij in vijf delen voor Machina schreef. Die vijf afleveringen zijn nu gebundeld in het e-boek Citizen K. Waarin twee vrouwen in de lobby van Citizen K langzaam ontdekken wat hun mannen hebben uitgespookt die dag.
Verkrijgbaar voor € 1,99 in de iBooks Store. Download_on_iBooks_Badge_NL_110x40_090613

 

De grip kwijt

4 verhalen over doorgeslagen technologie
door JJC Nouws, Harry Hol, Quirijn Metz en Ferry Piekart

Speciaal voor de zomer: de MacFan-bundel De grip kwijt. Ideaal voor verloren momentjes op reis, thuis in de tuin, op het strand of waar dan ook. Met vier verhalen die op elk op een heel eigen wijze laten zien wat er kan gebeuren als mensen de grip op technologie verliezen. Van een man die door Wordfeud de grip verliest op zijn datingleven, tot een wereld waarin het Verenigd Netwerk de Computers hamburgers naar pannenkoeken laat smaken. Met een goede reden ook nog.
Bevat de eerder als los e-boek verschenen verhalen De telefoonafspraak, Lifehack en Random opponent, plus het niet eerder in e-boek verschenen korte verhaal Een teraburger met gigasaus.
Verkrijgbaar voor € 4,99 in de iBooks Store. 

 

Random opponent van Quirijn Metz

Random opponent

Een kort verhaal van Quirijn Metz
met illustraties van Albo Helm

Quirijn Metz installeerde ooit Wordfeud op zijn iPhone – om daadwerkelijk het letterspelletje te spelen. Hij had geen idee dat de app ook massaal wordt gebruikt voor iets heel anders. Verbijsterd door wat hij in het onschuldige spelletje ontdekte, schreef hij Random opponent. Een verhaal over een man die verslingerd raakt aan een simpel woordspelletje, en via dat spel Mercedes leert kennen. Een vrouw die weliswaar een relatie heeft, maar met wie hij een enorme klik voelt. Een klik waar hij later spijt van zou krijgen.
Verkrijgbaar voor € 1,99 in de iBooks Store. Download_on_iBooks_Badge_NL_110x40_090613

 

Cover Happen

Happen

Op de vlucht met een dating-app
Ferry Piekart | met illustraties van Albo Helm

Op een zondagnacht kan Mark niet slapen en maakt hij een wandelingetje met niets meer dan een iPod en zijn portemonnee bij zich. Als hij terugkomt in zijn straat, ziet hij dat de politie zijn huis is binnengevallen. Mark weet precies waarom en slaat op de vlucht. Hij vindt een flatje om onder te duiken en zondert zich compleet af, maar blijft onder de naam Bob Nogwat wel de dating-app Happn gebruiken op zijn iPod touch. Doelbewust slaat hij Marieke, een eenzame, niet zo charmante vrouw aan de haak. Hij is ervan overtuigd dat zij zijn ticket naar de vrijheid is…
Verkrijgbaar voor € 1,99 in de iBooks StoreDownload_on_iBooks_Badge_NL_110x40_090613

 

Lifehack cover

Lifehack

Een kort verhaal van Harry Hol
met illustraties van Albo Helm

Ergens ver in de toekomst heeft Thomas mInd-software in zijn schedel, net als bijna iedereen. De software in zijn hoofd zorgt ervoor dat de werkelijkheid zich vermengt met virtuele beelden. Thomas heeft het niet zo breed, en moet het stellen met een goedkope versie met advertenties in zijn brein. Hij werkt bij Stad NieuwsNet en is verkikkerd op Marissa, maar zij ziet hem niet staan. Totdat er een felle pijnscheut door zijn hoofd trekt, en hij een vreemd bericht krijgt… In Lifehack is de grens tussen mens en machine is verdwenen. Hardware en vlees staan in permanente verbinding met elkaar. Het brein is onderdeel van de technologie geworden en de centrale vraag in het verhaal is of dat alleen maar voordelen oplevert. Inclusief een achtergrond-artikel van Harry Hol over de achtergronden van Lifehack.
Verkrijgbaar voor € 2,99 in de iBooks Store. Download_on_iBooks_Badge_NL_110x40_090613

 

De telefoonafspraak

De telefoonafspraak

Een kort verhaal van JJC Nouws
met illustraties van Albo Helm

 

Bas regelt afspraakjes door ongemerkt iPhones van vrouwen mee te nemen en vervolgens als ‘eerlijke vinder’ terug te brengen. De gegevens uit de telefoons gebruikt hij om bij zijn slachtoffers in de smaak te vallen – Bas vindt ‘heel toevallig’ altijd exact dezelfde dingen leuk en zegt altijd precies de goede dingen. Het gaat mis als hij een gestolen iPhone meeneemt en terecht komt in een nachtmerrie waarin opeens hijzelf het onderwerp is van iemand die digitaal in zijn leven wroet. De telefoonafspraak is een kort verhaal dat waarschuwt voor de gevaren van de cloud en het verliezen van je privacy door digitale inbraken en identiteitsdiefstal. Tegelijkertijd doet het verhaal je beseffen dat het niet alleen hackers en andere criminelen zijn die je privacy bedreigen… maar zo’n beetje iedereen om je heen. Want diep van binnen zijn we allemaal een spion. Het korte verhaal verscheen eerder in zes delen in het blad MacFan. Voor deze uitgave bewerkte Nouws het verhaal tot één geheel.
Verkrijgbaar voor € 0,99 in de iBooks Store. Download_on_iBooks_Badge_NL_110x40_090613

 

Cover Meer gemekkerMeer gemekker

Columns over Apple-verdwazing
Ferry Piekart | met illustraties van Marijn van der Waa

 

Weinig Apple-columnisten bekijken hun eigen idolaatheid met zo veel zelfspot als Ferry Piekart. In zijn columns in MacFan overdrijft hij al jarenlang zijn eigen Apple-fanatisme. Daarbij weet hij zijn fanatisme tot groteske proporties op te blazen, maar tegelijkertijd werkt die schromelijke overdrijving als de ultieme relativering van wat Piekart zelf zijn ‘Mac-verdwazing’ noemt. Of hij nou aan de Genius Bar hangt vanwege een krasje in zijn beeldscherm, eBay afstruint naar een niet-neppe-accu voor zijn oude iBook of met Miss Bikini in een filmstudio staat maar weinig oog voor haar heeft vanwege zijn iPhone… Piekart veroorzaakt met zijn ‘gemekker’ altijd weer een hilarisch verhaal. Meer gemekker is de langverwachte opvolger van de eerdere bundeling Gemekker.
Verkrijgbaar voor € 3,99 in de iBooks StoreDownload_on_iBooks_Badge_NL_110x40_090613

 

cover_gemekker

Gemekker

De columns over Mac-verdwazing
Ferry Piekart | met illustraties van Marijn van der Waa

 

Ferry Piekart beschrijft in 27 hilarische columns hoe hij verandert van een gewone computergebruiker in een verdwaasde Apple-fan. De liefde voor zijn Mac en iPhone gaat soms erg ver, maar is stiekem herkenbaar voor iedereen die mooie spullen koestert.
Ooit had Ferry een Windows-computer. Hij vloekte en tierde ertegen, en had er dikwijls slaande ruzie mee. Tot op een dag alles verandert… hij koopt zijn eerste Mac. Opeens begint hij zich zorgen te maken over futiliteiten, zoals een krasje in de computerkast. Het verbaast hemzelf. Ook krijgt hij moeite met het weggooien van de mooie Apple-verpakkingen. Bovenal transformeert de ex-Windowsgebruiker tot een Mac-pleitbezorger, met een column in MacFan als uitlaatklep van zijn emoties. Een selectie van 24 columns uit MacFan, plus drie nieuwe columns èn twee interviews, zijn gebundeld in dit e-book.
Verkrijgbaar voor € 3,99 in de iBooks Store.Download_on_iBooks_Badge_NL_110x40_090613

 

MacFundamentalist

MacFundamentalist

Meer dan honderd Apple columns
Jack Nouws | met illustraties van Albo Helm

 

Precies honderd keer schreef Jack Nouws een column in MacFan. Over Apple en de Mac. Elke twee maanden een nieuw, scherp verhaal. In honderd columns tijd veranderde evenwel veel. Apple transformeerde van een niche-speler op de computermarkt tot het grootste bedrijf ter wereld. De wereld ging van offline naar online. Van floppies via cd’tjes en usb-sticks naar Dropbox. Steve Jobs kwam, Steve Jobs verdween, Steve Jobs kwam terug, Steve Jobs overleed. Van een tijd waarin e-mail iets nieuws was naar een tijd waarin alles via Facebook en Twitter loopt. Ooit was een groot plaatje downloaden al een klus, nu komt video in HD-kwaliteit streamend je huis binnen. Alles is veranderd. Honderd columns van Jack Nouws vormen een mooi tijdsbeeld van de afgelopen 17 jaar, zeker voor de toegewijde Apple-fanaat. Een tijdsbeeld waar Jack vaak scherp en kritisch naar kijkt. Met afstand van de waan van de dag. Een boek voor mensen die graag fan zijn – op het fundamentalistische af, wellicht – maar toch bovenal ook graag zélf blijven nadenken.
Verkrijgbaar voor € 3,99 in de iBooks StoreDownload_on_iBooks_Badge_NL_110x40_090613