Nog niet halverwege

0

Als ik vanaf mijn Mac telefoontjes en iMessages ontvang, als mijn Mac weet welk extern scherm is aangesloten en welk bureaublad daarbij hoort, als foto’s van mijn iPhone automatisch in Photo’s verschijnen, dan voelt het alsof ik in de toekomst leef. Maar we zijn nog niet halverwege. Nu ik toe ben aan mijn derde iPhone (een 7s of toch een SE?), voelt de interactie met een Mac omslachtiger dan nodig lijkt. Het voelt alsof ik de kracht van de processor amper gebruik. Soms denk ik dat ik de 8 Mhz Plus waarmee ik boeken vormgaf voor een uitgeverij, beter benutte dan de 2 GHz quadcore MacBook Pro waarmee ik nu horizons op foto’s rechtzet.

Mijn 3GS was eigenlijk al veelzijdiger dan mijn Mac en mijn huidige 5S zit niet voor niets met plakband aan elkaar. Ik fiets terug naar huis als ik hem vergeet, het is mijn camera, mijn tomtom, mijn e-reader, mijn portemonnee, mijn totale mediabibliotheek, mijn walkman, beeper, notitieblokje, tekstverwerker, kasboek en videospeler in één. Ik raak mijn Mac soms dagen niet aan, maar mijn iPhone zit altijd in mijn linkerbroekzak.

Terwijl mijn Mac veel en veel krachtiger is. Maar ook een beetje dom. Hij leert niet echt van me, zoals mijn iPhone wel mijn meestgebruikte apps op het openingsscherm zet. Hij maakt geen afspeellijsten in iTunes voor me aan. Hij luistert niet naar me. Zijn autocorrect is lomp. Hij kan alles wat hij in 1990 ook kon, maar dan sneller. iOS is de toekomst.

We zijn Skynet (29 augustus 1997) en HAL 9000 (2001) al gepasseerd en nog ver verwijderd van HOLMES IV (2075), maar de manier waarop we communiceren met onze computer loopt erg achter op de verwachtingen. Voor veel mensen is zelfs de Mac nog hopeloos omslachtig en voor hen ‘doet hij niet wat ik wil’. Maar 2017 is een bijzonder jaar. De HomePod, als altijd aanwezige Siri, zit vol belofte, maar nu is er het verbijsterende ARKit, dat onderdeel is van iOS 11 (en ook wel op de Mac zal verschijnen. Ik weet gewoon niet wat ik zie. Dát dit manier van computers gebruiken gaat veranderen is duidelijk. Alleen  hóe nog niet.

Het is tijd.

@Nouwja

(Het is ook tijd voor vakantie. Mijn volgende column lees je op 22 augustus. Voorlopig verschijnen mijn columns dinsdagochtend.)

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.