Oneindige stupiditeit

3

‘Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I’m not sure about the universe,’ zou Einstein gezegd hebben. Ik bewees het vorige week. Omdat ik van opgeruimde hd’s en mappen hou, besloot ik alle documenten die ik in februari in Portugal op mijn MacBook had verzameld te verplaatsen. Daarvoor besloot ik een omweg via een externe harde schijf te gebruiken. Ik kopieerde 1,4 GB aan foto’s en teksten, wiste de documenten op mijn Mac en daarna op de externe hd.

Wacht eens even, deed ik dat nou echt?

Ja, ik deed het echt.

Gelukkig heb ik jaren geleden Data Rescue ($ 99,-) aangeschaft en dat haalt alles terug van een schijf, zelfs als die opnieuw geformatteerd is. Kwestie van ’s avonds de boel opstarten en 14 uur later de resultaten bekijken. Samen met de zoon Batman kijken, rustig slapen en de andere dag de verloren documenten op je gemak terugzetten. Nou ja, op je gemak. Data Rescue haalt alles, maar dan ook alles terug uit de prullenbak en ergens in die 140 GB aan koffiedrab, lege blikjes, natte kartonnen dozen, overleden huisdieren en beschimmeld gft zat mijn glanzende speld van 1,4 GB. Met generieke namen, helaas. Dat moest beter kunnen.

Ik heb ooit bij een sd-kaart van SanDisk RescuePro ($ 39,99) gratis gekregen, maar dat kon ik natuurlijk nergens meer vinden.

Een zoekopdracht vertelde me dat EaseUS Data Recovery een goed, en let op, gratis alternatief was voor Data Rescue. Vooruit, niet helemaal gratis, alleen de eerste 2 GB (unlocken naar onbeperkt kost $ 69,95). Dat was precies goed voor me. In slechts vier uur wist het programma niet alleen alles terug te halen, ik kon ook de meeste recente verwijderde documenten terugvinden, die daarna ook nog eens met originele namen terugkwamen én in de juiste mappenstructuur. In een paar klikken had ik alles weer terug.

Het universum kun je niet bedwingen met recovery software, maar je oneindige domheid wel. Maar ook die is hardnekkig. Ik downloadde in mijn onoplettendheid de installer niet van de website van EaseUS, waardoor ik opeens voorzien was van MacKeeper, diverse handige extensies voor Safari en Firefox én Safari opeens een andere startpagina had. Ja, ik heb Little Flocker en ja, ik negeerde daarvan alle waarschuwingen.

Afijn, het bleef nog lang onrustig op de harde schijf van mijn computer, maar zoals mijn oma altijd zei, ‘je maakt wel een hoop mee, maar gelukkig zit er altijd een stukje in.’

@Nouwja

3 REACTIES

  1. Je gegevens gewoon terughalen van een van je back-ups is een stuk eenvoudiger.
    Geen back-ups? Dan hecht je kennelijk niet veel waarde aan de data en verdien je het ook niet dat je je data terug kunt halen.

  2. Waarom heb je niet gedacht aan TimeMachine? Niet alleen een backup van je machine maar je kan ook terug in de tijd je data terughalen. Voor mij een rustig idee, ik ruim ook nog wel eens wat (teveel) op. Je bent niet de enige!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.