Psss, het is World Backup Day

2

‘Psss, morgen is World Backup Day hè’, mailde Herman Coster van de Nederlandse cloud-backup-dienst Mac-Up!. Ja-ja, dacht ik. Een herinnering dat je moet backuppen, wekt altijd een lichte irritatie. Omdat je wéét dat het moet, en omdat de meeste mensen ook weten dat ze hun backups niet op orde hebben. Ik stuitte deze week al op twee mensen die een acuut probleem hadden.

De eerste was een jonge student hier in Rotterdam. Ik kwam hem niet tegen in de metro – wel zijn usb-stick. Die lag ergens op de vloer. Ik nam hem mee naar huis. Omdat ik geen zin had om op te zoek te gaan naar een Verloren Voorwerpen-loket, én (eerlijk is eerlijk) gedreven door nieuwsgierigheid wat erop stond, besloot ik de rechtmatige eigenaar zelf te achterhalen. Een onbekende usb-stick moet je nooit in je computer steken (virussen!) maar ik wist een redelijk veilige manier: ik heb nog een oude iBook G4. Werkend op PowerPC-architectuur. Daar waren toen al geen virussen voor; het leek me stug dat die er tig jaar na het verdwijnen van PowerPC opeens wel zijn. ‘Geen weblinks en onbekende bestandstypen openen, en Word-documenten alleen in Pages’, nam ik me voor. Ik trof een serie werkstukken aan op de stick. Gemaakt door een jonge student die ik via Facebook wist te achterhalen. Hij was dolblij dat ik de moeite had gedaan. Want zijn had hij op school gemaakt, en stond alleen op die stick. Een backup was er niet. Opnieuw beginnen was de enige optie als hij de stick niet terug in handen had gekregen.

Deurwaarder valt binnen

Een ander verhaal hoorde ik op de radio. Bij een jongedame was de deurwaarder binnengevallen. Onterecht, zo bleek later; ze was niet op de hoogte van een openstaand bedrag van haar studieschuld omdat de deurwaarder dit niet goed gecommuniceerd had. Maar het leed was al geschied. In haar afwezigheid was de deurwaarder haar huis binnengegaan, en had onder andere haar laptop meegenomen. Weg bestanden.

Of ze een backup had, weet ik niet. Als ze ‘m had, is het te hopen dat het een cloud-backup was, anders is de harde schijf met de backup waarschijnlijk ook meegenomen.

Bedroevend gesteld met backups

In MacFan 129 schreven we al dat het bedroevend is gesteld met het maken van backups in Nederland en België. Twee grote problemen vielen op: aardig wat mensen maken wel een reservekopie van hun computer, maar zien geheugenkaartjes in camera’s, usb-sticks en externe schijven over het hoofd bij het backuppen. Ook de mobiele telefoon wordt vaak vergeten. Het tweede probleem is dat een lokale backup of een harde schijf of NAS niet in alle gevallen zekerheid biedt. Een lokale reservekopie is een prima bescherming tegen een crash van je Mac, maar bij inbraak, brand, blikseminslag of een onterechte inval van de deurwaarder loopt de backupdisk net zo veel risico als de computer die hij moet veiligstellen.

Backup in de cloud

Een backup op een andere locatie is dan ook raadzaam. Niemand wil echter wekelijks met usb-schijven op en neer hobbelen tussen je eigen huis en het ouderlijk huis in Middelburg of Groningen – een online backup bij een professionele service is een stuk efficiënter. En ja, die biedt Herman Coster met Mac-Up! – daarom natuurlijk dat hij me mailde. Vandaag, op World Backup Day, herhalen we zijn herinnering graag, en memoreren we ook nog een keer ons advies uit MacFan 129: zet niet alleen Time Machine aan op je Mac, maar zoek een online backup-dienst voor een backup in de cloud. Dat is nog veiliger. En zeker: Mac-Up! is een goede optie, zijnde een service specifiek voor Macs, en veilig in Nederland gevestigd.

2 REACTIES

  1. Dit is de reden waarom diensten zoals Mac-Up ook de mogelijkheid bieden om met een seeddisk te werken: de eerste backup stuur je als schijf; daarna lopen alleen wijzigingen/toevoegingen via een internetverbinding. Omgekeerd werkt ook: heb je je backup thuis nodig, dan kun je hem ook op disk krijgen.

  2. Een backup buitenshuis is zeker een goed idee, of een cloudoplossing nu zo geschikt is hangt af van je internetsnelheid en de hoeveelheid data.
    Als je een redelijk gemiddelde ADSL aansluiting hebt (30Mbps down, 3Mbps up) ben je bijna een maand bezig om 600GB aan data te uploaden. Je backup terugzetten kost dan een dag of 3!
    Veel slimmer is 2 Time Machine schijven te gebruiken. De ene hangt aan je Mac, de andere ligt bij een familielid of goede vriend thuis. Om de paar weken verwissel je de schijven. Sneller en goedkoper.
    Nog een pluspunt je ziet je familie of vrienden ook wat vaker. 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.