Remsporen

4

Ondanks dat de iPhones en de Macs niet zijn aan te slepen is Apple gedoemd. Wegens een gebrek aan innovatie. Als je dit jaar over de CES in Las Vegas had gelopen, of de diverse verslagen her en der had gelezen, had je daar misschien mee ingestemd. Als je ziet wat slimmeriken op de CES presenteren is elke [hyperbool] niet-opvouwbare iPhone, elke Mac zonder ingebouwde 4K-beamer, elke iPad zonder dock om hem om te bouwen tot volwaardige iMac [/hyperbool] een bittere teleurstelling.

Maar ook bij echte nieuwe features is Apple vaak spuit elf. Waterdichte smartphones, grotere schermen, notificaties, multi-tasking, folders, oled-schermen, plugloos opladen, vingerafdrukscanner, gezichtsherkenning, het was allemaal eerder te zien op Planeet Android. Je hoeft niet lang te zoeken naar lijstjes met dingen die op Android allang mogelijk waren voor Apple ze met veel voor iPhone introduceerde. Maar dan slechter dan Apple ze uitvoerde.

Het is deels de schuld van de remmende voorsprong. Apple was al met iPhone 4 bezig voor Android een beetje van de grond kwam. Niet dat Apple bang is rigoureus het roer om te gooien, dat heeft het vaak genoeg gedaan. Alleen zit het succes van iPhone nu iPhone in de weg. Hoewel iPhones een bescheiden deel uitmaken van alle verkochte smartphones in totaal, is er geen enkele fabrikant die vijftig miljoen exemplaren van één model verkoopt.

Dat betekent logistiek jongleren voor de aanvoer van onderdelen afkomstig van meerdere toeleveranciers. Apple moet, bijvoorbeeld, leveranciers vinden die vijftig miljoen cameramodules kunnen leveren. Vijftig miljoen grafische processors. Vijftig miljoen 4G/Bluetooth/Wifi-chips. Radicale vernieuwingen zijn met zo’n productieproces, en in zulke aantallen, hogere wiskunde en zelf gaan maken is (nog) niet altijd een optie.

Het is niet voor niets dat Apple (nagenoeg feilloze) gezichtsherkenning en (de beste ooit) oled-schermen eerst op de peperdure iPhone X introduceert. Er is nog niet genoeg productiecapaciteit voor de componenten. Dat is het uiteindelijk het enige mogelijke gevaar voor iPhone. Niet Android, maar het eigen succes.

Nouwja

 

4 REACTIES

 1. Steeds weer die vergelijking tussen een volkomen gesloten systeem bestaande uit hard- en software onder controle van één en dezelfde fabrikant (de Apple iPhone) en een mobile OS dat op vele, vele verschillende soorten hardware van allerhande fabrikanten kan draaien (Android). Apple maakt niets zelf, laat maken en dat oh zo mooie OLED scherm is de ontwikkeling van een derde partij. Wat mij altijd enorm verbaasd is dat wetende dat Apple het grootste, beste en en meest winstgevende technologie bedrijf ter wereld schijnt te zijn er altijd mensen zijn die menen Apple te moeten verdedigen tegenover andere fabrikanten. Eerst was Microsoft de grote boosdoener, nu is dat Google. Laat het lekker gaan zou ik zeggen. Ik schat nu ongeveer US$240 miljard op de bank (cash dus), die verdedigende underdog houding is echt helemaal nergens meer voor nodig.

  Wat ik wel tenenkrommend vind zijn de oh’s en ah’s en “Apple is the best” opmerkingen over de foto van Martin Luther King Jr. gisteren op Apple.com homepage. Lekker meeliften op de faam van een ander maar wat doet Apple nu echt? 100 miljoen overmaken aan een goed doel bijv.? Off topic, ik weet het.

  • Het is standaard gedrag van blinde fans: als je niets positiefs over je eigen keuze kunt zeggen, dan maar iets negatiefs over die andere. Geen goede argumenten waarom men MacOS moet gebruiken, dan maar vertellen waarom Windows zo slecht is. Geen goede argumenten waarom men een iPhone moet nemen, dan maar iets negatiefs vertellen over Android. En dan maar hopen dat anderen niet zien dat je eigenlijk niets positiefs over de iPhone te vertellen hebt.
   Gek genoeg kom je dat gedrag voornamelijk in de computerwereld tegen. Vraag aan iemand die een nieuwe auto gekocht heeft waarom hij voor dat merk/model gekozen heeft en je zult nooit horen “omdat geen verwarmde buitenspiegels heeft”. Vraag aan iemand die een nieuwe racefiets gekocht heeft, zijn keuze toe te lichten en je hoort nooit “omdat dat andere merk geen…..”.
   Vraag een Apple-adapt zijn keuze toe te lichten en het antwoord begint met “omdat Android/Microsoft……”.
   Kortom: een gebrek aan argumenten.

 2. Veel van die doem-verhalen zijn gebaseerd op het ‘relatief’ kleine aandeel van iOS t.o.v. Android, in aantallen gezien. Wat dan gemakshalve maar wordt weggelaten is dat in termen van winst iOS het met gemak wint van Android.
  Trouwens, innovatie schud je niet zomaar uit je mouw. Dat is veelal een samenloop van (technische) ontwikkelingen. Dat herkennen is een kunst die Apple als geen ander beheerst. Wachten op het juiste moment dat de technologie rijp is. Dat heet visie hebben, en timing. Bijvoorbeeld, spoorwegen werden pas een echt succes nadat het (moderne) staal-proces ontwikkeld was.
  Je zie het nu ook weer bij de CES in Las Vegas. Innovatie wordt verward met wilde ideeën in producten omzetten, die vervolgens ook weer een snelle dood sterven.

 3. Weer eens leuk bedacht en geschreven. Maar toch… Ik verwacht geen 4K-beamer in mijn Mac, en ook geen opvouwbare schermen. Maar wat de Macbook Pro betreft verwacht ik wel dat het toetsenbord werkt, en eigenlijk ook dat ik mijn iPhone kan opladen met de bijhorende USB-kabel. Helaas… Hebben ze niet aan gedacht?
  Ik had een nieuwe MBP gekocht. Bij installatie bleek al dat de “H” het niet deed. Teruggebracht, nieuw toestel meegekregen. Daar deed de “D” het dan weer niet… Applecare gebeld, die ontwijken vragen over problemen met het toetsenbord wel erg professioneel. Geen enkele reactie kreeg ik op mijn opmerking dat dit een bekend probleem moest zijn. Ben het vertrouwen in die nieuwe MBP’s verloren en heb mijn geld teruggevraagd bij de dealer. Ik blijf mijn oude MBP nog wel even doorgebruiken. Die doet het prima. Maar voor de eerste keer in 20 jaar (heb thuis nog een Cube) beginnen kijken of een mooie Lenovo geen alternatief zou zijn. Wat heb ik een heimwee naar die filmpjes waar Apple de draak stak met het gepruts van Microsoft. Dat durven ze vast niet meer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.