Stroop

4

Dus toch. Het was geen vaag gevoel dat eigenaars van een iPhone 5S en 6 hadden, dat de apps onder iOS 11 draaiden alsof er stroop op zat. Mijn twittertijdlijn zat vol welles-nietes-discussies. Een clean install van iOS 11 zou alles oplossen. Het was een bug die sommige toestellen raakte. Maar het was geen bug, het was een feature, om te voorkomen dat de oude batterij de telefoon liet crashen. In principe was het een briljante oplossing, de uitwerking was desastreus. Van ziejewelapplewildatjekooptkooptkoopt-berichten op de asociale media, tot de advocaten die hun rechtzaak alweer voorbereiden. ‘Heb je het gehoord, van Apple?’ hoorde ik dagelijks. [voeg toe: duistere blik].

Apple wilde dus vier jaar oude smartphones in staat stellen de laatste software te draaien. Als de functie ‘verlaag kloksnelheid processor om accuduur te verlengen en crashen telefoon te voorkomen’ een optie in iOS was, was het óók niet goed geweest. Daarmee zou Apple toegeven dat ze een telefoon willen upgraden die er eigenlijk niet voor geschikt is. ROTFLMAO in de Androidwereld. Of dat je een melding krijgt: ‘De accu van deze iPhone is versleten. Vervang eerst de accu voor u iOS 11 installeert.’ Sta je dan met je telefoon waarvan je de accu niet zelf kunt vervangen, alleen tegen bloedgeld bij Apple. ROTFLMAO in de Androidwereld.

 

(uit: de Volkskrant, 30-12-2017)

De media gingen vol op het orgel op Apple, planned obsolence, enzovoort, terwijl het in de Androidwereld ongekend is dat een fabrikant zijn uiterste best doet jouw vier jaar oude telefoon aan de praat te houden. Je mag blij zijn dat je telefoon na een jaar nog updates krijgt die hem beschermt tegen virussen, malware en exploits. Hoe zo, planned obsolence?

Maar ziejewelappledeugtniet is natuurlijk leuker voor in de krant.

Nouwja

4 REACTIES

 1. Aan de ene kant begrijp ik wel wat Apple gedaan heeft, aan de andere kant vind ik het fout dat Apple geen open kaart heeft gespeeld. Daar komt bij dat Apple gebruikers niet toestaat (of heel moeilijk maakt) een vorige versie terug te zetten wanneer een update/upgrade problemen geeft of gewoon niet bevalt. Dat geldt overigens niet alleen voor het OS, maar ook voor apps.
  Dat Apple erkent dat ze een fout hebben gemaakt siert ze. Daarbij nemen ze ook hun verantwoordelijkheid door een nette oplossing te bieden. Ik zeg, top!

 2. Even nuanceren: Apple vertraagt geen oude iPhones maar iPhones met oude batterijen. Een oude iPhone met een verse batterij wordt NIET vertraagd. Je kunt eigenlijk niet zeggen dat Apple zo dwingt tot een nieuwe iPhone, wel tot een nieuwe batterij.

 3. De batterijen die in een mobieltje (laptop / auto / elektrische fiets / etc.) worden gebruikt zijn niet de meest veilige als zwaar worden belast en de mate waarop ze belast kunnen worden neemt samen met de capaciteit af naarmate ze ouder worden af. Ik begrijp dan ook wel dat Apple er voor zorgt dat een oudere batterij minder stroom trekt: ik heb voldoende ‘ongelukjes’ gezien om een heilig ontzag voor die dingen te hebben.

  Helaas is het niet zo eenvoudig om zelf een nieuwe batterij in een Apple ding te steken. Al begrijp ik dat óók wel weer, aangezien batterij doorverkopers er nogal een handje van hebben om spul te verkopen met specificaties die alleen in een parallelle wereld tot de mogelijkheden behoren (maar in OnzeWereld helaas niet bestaan).

  Ik hoop dat de beloften vanuit de industrie voor nieuwe en veilige accu’s eindelijk eens een keertje worden ingelost. En dat Apple dan een apparaat op de markt brengt waarbij ik zelf een versleten onderdeel mag vervangen zonder een Genius te moeten oproepen.

 4. Al heel jong heb ik geleerd dat “Maar hij doet het ook!” geen excuus is.
  De meeste volwassenen zien het dan ook als kinderachtig gedrag.
  Dat Apple een hardware/design-probleem probeert te verbloemen door iPhones (ongevraagd) te vertragen, is kwalijk.
  Het feit dat de update-mogelijkheden van Android-toestellen te wensen overlaat, doet daar niets aan af.
  “ziejewelappledeugtniet” is in dit geval volledig terecht en onafhankelijk van de update-mogelijkheden van Android-toestellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.