Vissen verboden, nogmaals

0

Het is om twee redenen heel belangrijk om op woensdag 21 maart naar het stembureau te gaan. Gemeenteraadsverkiezingen gaan niet meer – om het gechargeerd te zeggen – over gejammer in de marge over verzakte stoepjes. Gemeenten krijgen meer en meer taken in verband met de terugtrekkende (*hol lacht*) overheid. Alleen al het overdragen van de uitvoering van de jeugdzorg naar de gemeente is een reden de stempas te pakken. Politieke kleur maakt niet uit. Ga stemmen! En over die terugtrekkende overheid gesproken: laat ook je stem horen over de sleepnetwet Wiv.

Tegelijk met je stem voor de gemeenteraad kun je per referendum laten weten wat je vindt van die – al aangenomen, maar nog niet in werking getreden – wet. Vóór stemmen betekent dat je er geen probleem mee hebt. Tégen betekent dat je vindt dat er aanpassingen moeten komen die jou als burger beschermen tegen ongewenste nieuwsgierigheid, bijvoorbeeld dat de overheid verzamelde gegevens van jou niet mag doorspelen aan de Amerikanen.

Tja, van de ene kant terugtrekken en van de andere kant eisen dat je met deur open poept.

De Nederlandse overheid is met een charmeoffensief bezig om ons ervan te overtuigen dat tegenstemmen betekent dat je tegen die wet bent en terroristen de vrije hand wil geven. Dat is niet zo. Net zo min als dat de huidige wet diensten amper bevoegdheden geeft. Net zo min als privacy toch al niet meer bestaat omdat Facebook toch alles van je weet, dus waar maak je je druk om (nou, daar maken we ons óók druk om). Afijn, beter dan Lubach in Zondag met Lubach kan ik het niet uitleggen, dus kijk dat fragment nog even voor je doorleest.

Tegenstemmen betekent je zorg uitspreken. Tegenstemmen betekent laten zien dat je meedenkt. Tegenstemmen betekent dat je een kritische burger bent die niet alles voor zoete koek aanneemt. Tegenstemmen betekent dat je wil dat iemand een broodnodige wet nog eens tegen het licht houdt. En tegenstemmen betekent vooral laten zien dat je dit serieus neemt, ook al neemt onze eigen fucking minister-president ons niet serieus.

Hem stemmen we een andere keer wel weg.

Afijn, beter dan Barry Smit op Twitter kan ik het niet zeggen, dus ik geef hem het laatste woord.

 

@Nouwja

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.