Vissen verboden

0

Het meisje bij de bushalte hield haar iPhone op armlengte, terwijl ze met een expressief gezicht druk naar de frontcamera gebaarde. Het was de eerste keer dat ik iemand via FaceTime in gebarentaal zag communiceren. Wat een openbaring moet dat zijn geweest als je doof was: voor het eerst ook met iemand op afstand contact hebben in je eigen spreektaal. De smartphone maakt zoveel dingen gemakkelijk voor iedereen, zonder en zeker mét beperking. Je zou het bijna vergeten door alle heisa om big data, nepnieuws, de roep van overheden om backdoors en de Nederlandse sleepnetwet.

We lopen met een magisch apparaat op zak, met een rekenkracht waarmee je twintig jaar geleden Toy Story kon maken. Het is geen wonder dat je eraan verslaafd kan raken. Ik heb het rijtje al vaker opgesomd: communicator, navigator, reisplanner, encyclopedie, mediaspeler, camera, e-reader, notitieblok. Een groot deel van mijn leven staat er op: banktransacties, belgeschiedenissen, berichten, privémails, fragmenten uit mijn leven. Daarom beschouw ik mijn iPhone ook als privéterrein, waar niemand zonder mijn toestemming iets te zoeken heeft.

Maar op een of andere manier lijkt het alsof bedrijven en overheden menen het recht te hebben daar eens rond te komen neuzen. In de Marktplaats-app iets zoeken en dan in een Weer-app reclame krijgen voor dat ding dat je zocht… In Machine nr 2 interviewde ik Ronald Giphart die heel treffend dit zei over big data en reclame: ‘We hebben zoveel denkkracht en de slimste mensen zijn bezig met de vraag hoe ze ons kunnen laten klikken op een advertentie. Dat is toch zielig dat al die brille daarvoor gebruikt wordt?’

Helaas wordt die brille ook voor iets anders gebruikt. De Nederlandse overheid is druk bezig met aanpassen van de wetgeving aan het digitale tijdperk. De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, Wiv, inmiddels bekend als de sleep(net)wet treedt per 1 mei 2018 in werking. Niemand bestrijdt de noodzaak van een dergelijke wet, en de noodzaak van het bestrijden van criminaliteit / drugshandel  / terrorisme / kindermisbruik / mensenhandel / belastingontduiking, maar je kunt hier uitgebreid lezen waarom hij in de huidige vorm zo controversieel is. Hij geeft de inlichtingen- en veiligheidsdiensten domweg te veel vrijheid.

De kans dat Nederland in een politiestaat verandert komt met de dag dichterbij. Nu al ligt elke kilometer vast die je met de auto aflegt, door kentekenscanners en parkeercontroles. Net als elke reis met de ov-chipkaart en als je daarmee incheckt bij een fietsenstalling ook je fietsgedrag. Eén verdachte in je wijk, let op verdáchte, en de overheid mag straks iedereen in de gaten houden. En wat gebeurt er met die verzamelde data? Wat gebeurt daarmee als er een politieke omslag komt?

Het is niet tegen te houden, die wet komt er gewoon, maar op 21 maart kun je, tegelijk met je stem voor de gemeenteraad per referendum laten weten wat je ervan vindt. De initiatiefnemers van de wet en de ondersteuners hopen dat er extra regelgeving komt om de burgers te beschermen. Niet alleen tegen terroristen (die in de hele Nederlandse geschiedenis aanzienlijk minder slachtoffers hebben geëist dan de tweeduizend mensen die jaarlijks in en om het huis overlijden door vallen en verdrinken), maar vooral tegen een opdringerige en tegelijk achterbakse overheid. Breng ook die stem uit!

@Nouwja

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.