Zelfbouw-Mac

0

Van alle geruchten die ik de laatste jaren voorbij heb zien komen – gebogen iPhones! – vond  ik die dat Apple Intel-processoren ging inruilen voor een eigen ontwerp – gerucht uit 2015 – wel het interessants. Met iPhone en iPad heeft Apple geleerd jaarlijks en op grote schaal te kunnen upgraden naar nieuwe processoren. Vergeleken met de iOS-afdeling kruipt de Mac-afdeling vooruit. Apple heeft voor iPhone de ontwikkeling volledig in eigen hand, waardoor hard- en software nauwer in elkaar grijpen dan Mac en MacOS/OS X/macOS ooit hebben gekund. En dat terwijl Motorola, IBM en Intel toch aangepaste versies van hun processoren voor Apple bakten. Als ze tijd hadden.

Elk jaar de nieuwste processor voor iPhone en iPad en ondertussen twee jaar lang moeten wachten op Intel dat eerst aan andere contracten moet voldoen, dat een fundamentele ontwerpfout moet oplossen of een andere vorm van tegenslag heeft. Waarna Macs weer achteraan in de rij staan bij het uitdelen van de Gigahertzen. Geen wonder dat je dan denkt aan zelfbouw-Macs en gebruik wil maken van het platform dat je al hebt, iOS, het succesvolste computerplatform tot nu toe.

Als het waar is, want vaak is de frustratie van de Applewatcher de bron van geruchten van vernieuwingen. Het is niet niks, voor de derde keer van processor-architectuur veranderen. Het is twee keer eerder best goed gegaan, maar dat was in de tijd dat de Mac een nicheproduct was, nou ja, veel veel nicherderder dan nu, gaap, next. Nu is het zelfs nieuws op Nu.nl en je ziet de ‘planned obsolence’-aanhangers alweer driftig de fora en comments vullen.

Maar goed. Als er één bedrijf is dat zich niets aantrekt van wat normaal is in de tech, dan is het Apple. Dat het zijn eigen grafische chips ging bouwen was twee jaar geleden ook een gerucht, en nu werkelijkheid. De Mac opnieuw uitvinden, waarom niet?

@Nouwja

(in de week van 9 april wegens vakantie geen column)

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.